Tips voor online college volgen

Onderstaande tips kunnen ertoe bijdragen dat het online volgen van onderwijs zo prettig mogelijk verloopt voor jezelf, jouw medestudenten en jouw docent.

1. Instellingen en voorbereiding

• Vind je het prettiger om een neutrale achtergrond te hebben, zodat de ruimte waarin je zit niet te zien is? Verander dan jouw virtuele achtergrond in Zoom (via background & filters).
  • Het is voor iedereen prettig als alle deelnemers in beeld zijn; dat maakt het contact natuurlijker en zorgt voor betere communicatie, omdat gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal daarbij helpen. Als het niet mogelijk of fijn is je camera aan te zetten kun je een profielfoto in Zoom uploaden. Zo hoeven docenten en medestudenten niet naar een leeg scherm te kijken als je kiest voor audio only.
  • Schakel je jouw self view liever uit (via hide self view)? De weergave van jouw videoscherm verdwijnt dan van jouw eigen scherm, maar blijft nog wel zichtbaar op de schermen van anderen.
  • Wil je zelf een persoonlijk voornaamwoord kiezen om mee aangesproken te worden? Voeg deze dan toe in Canvas, zodat docenten en medestudenten weten hoe jij aangesproken wilt worden.

2. Afleidingen

• Docenten hebben er begrip voor dat je niet alle afleidingen door omgevingslawaai, huisgenoten of huisdieren kan vermijden. Probeer - waar mogelijk - achtergrondgeluiden te beperken en zet het geluid van jouw mobiele telefoon uit.
  • Zet in hoorcolleges en grote werkgroepen jouw microfoon uit wanneer je luistert naar de docent of een medestudent en zet je microfoon aan wanneer je iets wilt zeggen. De docent zal wel laten weten wat haar/zijn/hen voorkeur is rondom het gebruik van de microfoon in kleinere werkgroepen.

3. Deelnemen: luisteren, praten en delen

• Met onderwijs op afstand is de uitdaging groter om een groepsgevoel te ervaren. Probeer op tijd in te loggen, zodat je tijd hebt om te kletsen met jouw medestudenten en de docent.
  • Door je video aan te houden, blijf je beter betrokken bij het college en jouw medestudenten
  • Wanneer je iets wilt zeggen of delen:
    • Steek jouw (digitale) hand op.
    • Bewaar jouw vraag of opmerking tot einde van de presentatie.
    • Zet jouw vraag of opmerking in de chat. Gebruik de chat alleen voor vragen of opmerkingen over de collegestof.
    • Probeer in de camera te kijken wanneer je spreekt.
  • Door het karakter van het online onderwijs is de scheiding tussen de studie en privé soms moeilijk vast te houden. Indien je samenwerkt met medestudenten via Canvas of  WhatsApp probeer dan afspraken te maken over de onderlinge bereikbaarheid en beschikbaarheid en wees je ervan bewust dat sommige medestudenten zich in een andere tijdszone bevinden.

4. Een prettige en inclusieve leeromgeving

Docenten en studenten zijn samen verantwoordelijk voor een prettige en inclusieve leeromgeving. Denk na over hoe je online overkomt en ga respectvol om met je docent en medestudenten. Dus:

• Luister goed naar elkaar en onderbreek de ander niet.
  • Luister aandachtig en probeer alternatieve ideeën en meningen van anderen te begrijpen.
  • Wees zorgvuldig in jouw geschreven communicatie, bijvoorbeeld in chats, Whatsapp of discussies in Canvas. Opmerkingen kunnen anders overkomen dan bedoeld, zonder dat je het doorhebt.
  • Speel op de bal, niet op de mens. Bekritiseer ideeën en geen personen.
  • Doe geen aannames over anderen en vermijd generalisaties over sociale groepen.

5. Ongewenst gedrag en sociale onveiligheid

• De wegwijzer Sociale veiligheid: wegwijzer voor studenten geeft informatie over de verschillende personen en instanties waar je terecht kan als je te maken krijgt met een onveilige situatie of ongewenst gedrag.
  • Als je via de chat in Zoom wordt lastig gevallen door een medestudent, vraag dan aan de docent of zij/hij/hen de chatfunctionaliteit kan wijzigen naar host only of everyone publicly
  • Als je je buitengesloten of gediscrimineerd voelt voor, tijdens of na de les, kan je altijd contact opnemen met één van de inclusion ambassadors van de Faculteit der Geesteswetenschappen via inclusion-fgw@uva.nl.