Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Hoe kun je fijner thuisstuderen?

Zeker in deze tijden is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen studeren, werken en ontspanning. Op deze pagina delen we graag enkele tips om het thuisstuderen makkelijker te maken.

1. Zorg voor een goede studieplek

 • Probeer een vaste plek te creëren om te studeren. Zo kun je studie en vrije tijd beter gescheiden houden. Zorg bijvoorkeur voor toegang tot daglicht, weinig afleidingen en een goede stoel.
 • Haal de bibliotheek in huis met binaural soundscape, of doe mee met de Onlinebrary, een online omgeving die je ondersteunt bij het thuisstuderen.
 • Thuis te druk? Kijk of je in aanmerking komt een studieplek in de Universiteitsbibliotheek te reserveren.

2. Houd je gewone ritme aan

Deel je dag in zoals je dat doet wanneer je normaal naar college of werkgroepen op de campus gaat.

 • Houd je normale dag- en nachtritme aan. De verleiding is misschien groot om je dag en nachtritme aan te passen, maar daardoor kan de balans tussen studie en ontspanning juist zoek raken.
 • Kleed je aan alsof je naar college gaat.

3. Een dagindeling geeft rust

Neem iedere maandag de tijd om de week in te plannen. Deel alles in: het contact met medestudenten en vrienden, bewegen, iets lezen of kijken, lunchen, of even een frisse neus halen. Studeren en ontspannen op vaste tijdstippen geeft houvast, overzicht en daarmee ook rust.

4. Plan realistisch

Plannen is een hulpmiddel: het geeft je overzicht en controle over je tijd. Een realistische planning werkt het beste. Als je denkt dat een opdracht je één uur lezen kost, plan dan anderhalf uur in. Zo zorg je dat je je doelen kan halen en dat geeft een goed gevoel. Hulp nodig bij het plannen? Volg de cursus Slim plannen van de studentendecanen.

 • Neem ieder ochtend een kwartier de tijd om de drie belangrijkste taken op te schrijven.
 • Gebruik de pomodoromethode: Zet een timer op 25 min. Studeer. Zet een timer op 5 min. Ontspan. Herhaal dit 3 keer en neem dan een langere pauze.

5. Laat perfectionisme los

Je volgt een studie om nieuwe vaardigheden te leren en kennis op te doen. Probeer hiervan te genieten. Het idee dat je presentatie of essay foutloos moet zijn, leidt tot jezelf overvragen, stress, uitstelgedrag en wellicht in de toekomst tot een burn-out.

6. Durf om hulp te vragen

Voor veel studenten kan de universiteit een stressvolle en uitdagende omgeving zijn, zeker in onzekere en uitzonderlijke tijden als deze. Weet dat er vanuit verschillende kanalen hulp beschikbaar is; schroom niet om erom te vragen wanneer je het nodig hebt.

7. Zorg voor binding met je medestudenten

 • Log iedere les 5-10 min. eerder in om te praten met de docent en medestudenten.
 • Vraag een medestudent of vriend(in) als studiemaatje en spreek 1x per week af om samen te studeren.
 • Doe mee met de Onlinebrary van de UB.
 • Informeer bij jouw studievereniging naar sociale activiteiten!
 • De UvA heeft budget vrijgemaakt om sociale interactie tussen studenten te bevorderen. Heb je een leuk idee, maar nog financiering nodig? Kijk voor meer info op Keep in Touch.