Momenteel exposeren we schilderijen van Helma Pantus: vrouwen in al hun kracht en kwetsbaarheid. Op 30 september geeft Mirjam Westen, conservator hedendaagse kunst bij Museum Arnhem, een lezing over vrouwen in de kunstwereld, over hun kracht en kwetsbaarheid. Ook gaat Westen dieper in op het werk van kunstenares Helma Pantus door de jaren heen en zal ze eindigen met een interview met Pantus. Deze lezing ging op 16 september plaatsvinden maar is uitgesteld naar deze nieuwe datum. LET OP: Dit programma is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Kerngegevens van evenement Kracht en kwetsbaarheid in het werk van Helma Pantus
Datum 30 september 2021
Tijd 17:30 -18:45
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)
Schilderij Diana Vreeland door Helma Pantus (Foto: Anita Pantus)
Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam

Zeggenschap over het eigen (vrouwelijk) lichaam en hoe deze wordt getoond in kunst en media is van meet af aan een belangrijk thema in de feministische kunstbeweging. Kritiek op seksistische en racistische verbeelding gaat samen met het ontwikkelen van alternatieve, meer ‘empowering’ beelden. Hoe zien die beelden eruit? En, wat is de huidige stand van het feministische ‘art activism’?

Daarnaast gaat Westen in op het oeuvre van Helma Pantus. In haar werk onderscheiden de vrouwelijke hoofdpersonen zich door een krachtige, dan weer kwetsbare uitstraling. Op innemende en geestige wijze jongleert Pantus met deze tegenpolen, én met de (kunst)geschiedenis. Haar presentatie eindigt met een vraaggesprek met de kunstenares.

Over de sprekers

Mirjam Westen werkt als senior conservator hedendaagse kunst in Museum Arnhem. Zij studeerde kunstgeschiedenis en genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In haar tentoonstellingen en publicaties vormt kunst in relatie tot maatschappelijke vraagstukken, gender, culturele diversiteit en global art een rode draad. Zij heeft haar interesse voor dit terrein kunnen uiten en ontwikkelen als curator, kunstcriticus, redacteur en als universitair docent. De afgelopen jaren organiseerde zij in Arnhem (inter)nationale thematentoonstellingen, zoals Your Voice Matters (2019),  Millennials (2016-2017), Spiegeloog. het zelfportret in de Nederlandse kunst 1900-2015 (2015), Threads. Textiel in kunst & vormgeving (2014), Female Power. Matriarchaat, spiritualiteit, utopie in de kunst (2013), rebelle. Art & FDeminism 1969-2009 (2009) en Elck zijn waerom. Vrouwelijke kunstenaars in België en Nederland, 1500-1950  (Antwerp / Arnhem 1999-2000). In 2014 en 2015 was Westen tevens gastcurator van Prospects & Concepts, de presentaties van jong talent in de Van Nelle Fabriek, in opdracht van het Mondriaan Fonds.

Mirjam Westen is voorzitter van ArtTable Nederland, bestuurslid van Stichting Bridge to the Future, lid van IKT (International Association of Curators of Contemporary Art), AICA, en van  m/other voices.

Helma Pantus woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en De Ateliers in Haarlem. Ze ontving diverse prijzen en subsidies voor haar werk en exposeert in binnen- en buitenland. Over haar werk zegt ze: “Intimiteit is iets wat veel mensen afschrikt, mij zelf ook. Daarom laat ik het zien in mijn werk. Niet om mensen zich ongemakkelijk te laten voelen, maar om ze te confronteren met onze kwetsbaarheid en aandoenlijkheid.”

Blijft u eten?

Normalitair serveren we na het evenement een ‘clubschotel’ voor 16,50 euro. Een huisgemaakt dagverse maaltijd door onze chefkok Johan. Of dit mogelijk is hangt af van de coronamaatregelen die op deze datum gaan gelden. Indien er kan worden gegeten ontvangen leden 15% korting.

Programma donderdag 30 september

17.00 inloop
17.30 start bijeenkomst
18.45 einde bijeenkomst
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Let op!

Of dit programma kan plaatsvinden en het aantal gasten dat aanwezig kan zijn is afhankelijk van de coronamaatregelen. Een aanmelding is nog geen definitieve bevestiging. U ontvangt hierover t.z.t. een bericht per e-mail.