Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Afstuderen en diploma aanvragen

Als je aan alle eisen van je opleiding voldoet, kan je je diploma aanvragen. Hier lees je hoe je dit moet doen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Stappenplan aanvragen en ontvangen diploma

 • Stap 1: Controleer of je aan de eisen voor het diploma voldoet

  Om af te studeren moet je alle tentamens en de scriptie van je studieprogramma met een voldoende hebben afgerond. Je kunt je diploma al wel aanvragen wanneer je nog wacht op je laatste cijfer of de registratie hiervan in SIS. Je vindt de eisen van je opleiding de Studiegids. Houd hierbij ook rekening met eventuele overgangsregelingen.

  Weet je niet zeker of je aan de eisen voldoet? Vraag dan een voortgangscontrole aan.

  Wil je (keuze)vakken van buiten je opleiding, een stage of extracurriculaire vakken opnemen op je diplomasupplement? Vraag dan goedkeuring aan bij de examencommissie. Doe dit minimaal 6 weken vóór de aanvraag van je diploma, zodat het verzoek op tijd afgehandeld is. 

  Meer informatie over goedkeuring van vakken

  Aandachtspunten

  • Het studiejaar loopt van 1 september t/m 31 augustus. Als je ná 1 september je laatste tentamen aflegt of de definitieve versie van je scriptie inlevert, doe dan uiterlijk 31 augustus een verzoek tot herinschrijving voor het komende studiejaar. Zonder deze herinschrijving kun je je diploma niet aanvragen en dus ook niet afstuderen en je diploma ontvangen. Je regelt je herinschrijving via Studielink.
  • Om je diploma aan te vragen moet je, naast dat je aan de inhoudelijke eisen voldoet, ook het collegegeld betalen en een rechtsgeldige inschrijving hebben aan de UvA voor de opleiding waarvoor je het diploma aanvraagt.
  • Volg je twee tracks van één master? Bij twee tracks, krijg je niet twee diploma’s maar één diploma met vermelding van de twee tracks op het diplomasupplement. Vraag pas je diploma aan wanneer beide tracks zijn voltooid.
 • Stap 2: Vraag je diploma aan

  Wanneer vraag ik mijn diploma aan?

  Vraag je diploma aan in de maand waarin je je laatste cijfer hebt behaald.

  Dit is de maand waarin je:

  • je laatste tentamen of opdracht hebt gemaakt, of;
  • de definitieve versie van je scriptie hebt ingeleverd.

  Je kunt je diploma al wel aanvragen wanneer je nog wacht op dit laatste cijfer of de registratie hiervan in SIS. Zo kunnen we alvast beginnen met controleren of je aan alle eisen van de opleiding hebt voldaan. Zodra je laatste cijfer geregistreerd is, vragen we je diploma aan. 

  Wil je deelnemen aan een diploma-uitreiking? Let dan goed op de deadlines die gelden voor het aanvragen van je diploma.

  Hoe vraag ik mijn diploma aan?

  Je vraagt je diploma aan door het invullen van het online afstudeerformulier via de Digitale Student Service Desk. Kies voor “Ik wil iets aanvragen of regelen” en vervolgens “Diploma-aanvraag”. Je ontvangt zo snel mogelijk, maar uiterlijk na 15 werkdagen, per e-mail bericht over de uitkomst van de controle van je aanvraag.

  Als je aan alle eisen voor het diploma voldoet, ronden wij je diploma-aanvraag af en ontvang je per e-mail meer informatie over de datum waarop je het diploma kunt ophalen of nadere informatie over de diploma-uitreiking waaraan je wilt deelnemen. Als je niet aan de eisen voldoet, ontvang je van ons bericht welke resultaten er nog ontbreken of wat je nog moet regelen voor je aanvraag verwerkt kan worden.

  Wat is mijn afstudeerdatum?

  Je afstudeerdatum is de laatste werkdag van de maand waarin je je diploma hebt aangevraagd, mits je in die maand ook aan de eisen van het diploma voldoet.

  Voorbeelden

  • Je hebt op 7 juli de definitieve versie van je scriptie ingeleverd bij de scriptiebegeleider en op dezelfde dag je diploma aangevraagd (het afstudeerformulier ingediend). Je scriptie wordt vervolgens met een voldoende beoordeeld en je voldoet daarmee per 7 juli aan de eisen voor het diploma. Je afstudeerdatum is dan de laatste werkdag van de maand juli.
  • Je hebt op 25 juli je laatste tentamen gemaakt, maar je vraagt op 3 augustus je diploma aan. Je blijkt het tentamen gehaald te hebben en je voldoet daarmee per 25 juli aan de eisen voor het diploma. Doordat je echter in augustus je diploma hebt aangevraagd, wordt je afstudeerdatum de laatste werkdag van augustus. Als je meteen op 25 juli (maar in ieder geval uiterlijk 31 juli) je diploma had aangevraagd, zou je afstudeerdatum de laatste werkdag van juli zijn.
  • Je hebt op 17 juli je laatste tentamen en vraagt op dezelfde dag je diploma aan. Echter, je blijkt een onvoldoende gehaald te hebben en voldoet daarmee niet aan de eisen voor het diploma. Je hebt op 6 augustus een herkansing voor dit tentamen en hiervoor haal je een voldoende, waarmee je per 6 augustus aan de eisen voldoet. Doordat je afstudeerdatum niet vóór de datum van je laatste resultaat kan liggen, wordt dit nu de laatste werkdag van augustus (en niet juli, de maand waarin je je diploma hebt aangevraagd).

  Doorstromen naar een master?

  Wil je na je bachelor doorstromen naar een master aan de UvA? Zorg er dan voor dat je afstudeerdatum uiterlijk 31 augustus (voor start op 1 september) of 31 januari (voor start op 1 februari) is.

  Vertraging?

  Heb je al een aanvraag ingediend, maar verwacht je toch niet vóór 1 september te kunnen afstuderen, denk er dan aan om  uiterlijk 31 augustus in Studielink de herinschrijving voor je opleiding te regelen.

 • Stap 3: Schrijf je uit

  Zorg dat je voor de juiste opleiding ingeschreven staat tot en met de maand waarin je je diploma aanvraagt, dat wil zeggen de maand waarin je afstudeerdatum valt. Nadat je je diploma hebt aangevraagd (het afstudeerformulier hebt ingediend) kun je een uitschrijfverzoek doen voor je opleiding in Studielink. Vink daarbij 'afstuderen' aan als reden van uitschrijving. Je wordt dan uitgeschreven nadat je bent afgestudeerd. Hiermee zorg je er voor dat je niet wordt uitgeschreven als je laatste resultaat onverhoopt onvoldoende is en je hierdoor niet kunt afstuderen.

  Meer informatie over uitschrijven, collegegeld en studiefinanciering, vind je op de website over uitschrijven.

 • Stap 4: Ontvang je diploma

  In het afstudeerformulier geef je aan hoe je het diploma wilt ontvangen: tijdens een uitreiking, ophalen bij de Onderwijsbalie of, als je in het buitenland woont, per post.

  We gaan er vooralsnog vanuit dat de aankomende uitreikingen op locatie plaats zullen vinden.

  Wanneer je op korte termijn, bijvoorbeeld voor een potentiële werkgever, een kopie van je diploma nodig hebt, kun je in plaats daarvan een afstudeerverklaring aanvragen. Deze voldoet als bewijs van afstuderen. Je kunt een afstudeerverklaring aanvragen via de DSSD – kies voor ‘Ik wil iets aanvragen of regelen’, ‘Documenten en verklaringen aanvragen’ en vervolgens ‘afstudeerverklaring’. 

  Diploma-uitreiking

  We gaan er vooralsnog vanuit dat de aankomende uitreikingen op locatie plaats zullen vinden.

  Bekijk het overzicht uitreikingen en deadlines.

  Heb je je in het afstudeerformulier opgegeven voor de uitreiking? Dan ontvang je twee weken voorafgaand aan de diploma-uitreiking per e-mail een uitnodiging met alle informatie. We gebruiken hiervoor het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

  Diploma ophalen

  Als je niet kunt of wilt deelnemen aan een uitreiking, kun je het diploma ophalen bij de Onderwijsbalie van de faculteit. Let hierbij op de deadlines voor het aanvragen van je diploma die gelden voor het ophalen.

  Bekijk het overzicht ophaaldata en deadlines.

  Niet in staat zelf je diploma op te halen?

  Als je zelf niet in staat bent om je diploma op te halen bij de Onderwijsbalie, kun je iemand anders machtigen om dit voor je te doen. Kies in het afstudeerformulier onder 'Diploma ontvangen' voor de optie 'Ik wil mijn diploma laten ophalen door een gemachtigd persoon' en upload daar een goed leesbare scan van het identiteitsbewijs van degene die je wil machtigen.

  Diploma per post ontvangen

  Enkel wanneer je in het buitenland woont, kun je je diploma per aangetekende post ontvangen. Geef dit dan aan op het afstudeerformulier. Je ontvangt een Track & Trace code wanneer het diploma naar je onderweg is. Het diploma wordt maar één keer afgegeven en het verzenden gaat daarom op eigen risico.

Gerelateerde onderwerpen

Vragen?

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen of jouw vraag al eerder gesteld is. Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met de Onderwijsbalie.