Coronavirus: informatie over terugkeer naar Nederland

Faculteit der Geesteswetenschappen

Hieronder behandelen we een aantal veelgestelde vragen en zorgen rond je terugkeer naar Nederland.

• Welke stappen moet ik zetten? Wat moet ik doen?
    • Informeer ons, het FGW International Office, waar je bent en wat je plannen zijn via international-fgw@uva.nl.
    • Laat je, gezien de omstandigheden, registreren bij de Nederlandse ambassade of consulaat, zodat zij contact met je kunnen opnemen als dat noodzakelijk is. Contactgegevens van de Nederlandse ambassades/consulaten zijn beschikbaar op de website van de Rijksoverheid. Internationale studenten vragen wij om hetzelfde te doen bij de diplomatieke vertegenwoordiging van hun thuisland.
    • Probeer zo veel mogelijk je eigen terugreis te regelen, en houd ons op de hoogte van de stand van zaken.
    • Meld je aan bij www.bijzonderebijstandbuitenland.nl Via dit platform kun je je registreren en gaan het Ministerie van Buitenlandse zaken, verzekeringsmaatschappijen en de reisbranche zo veel mogelijk zorgen voor gestrande reizigers. Wacht hier niet mee, en registreer je!
    • Geef zo spoedig mogelijk aan of je gebruik wil maken van de noodvluchten van de Nederlandse overheid. Omdat veel reguliere lijnvluchten nu niet meer operationeel zijn, organiseert de Nederlandse overheid de komende dagen een beperkt aantal ‘noodvluchten’. Hiervoor is het nodig met spoed te inventariseren hoeveel personen zich in welke regio bevinden. Hierbij verzoeken we je dringend om zo snel mogelijk via international-fgw@uva.nl door te geven waar je je momenteel bevindt en of je gebruik wilt maken van een noodvlucht. Ook als je zelf een vlucht hebt kunnen regelen, vernemen we dit graag zo spoedig mogelijk van je. De communicatie over de noodvluchten verloopt ook via de ambassades, dus zorg dat je daar bekend bent.
    • Volg bij het plannen van je terugreis de instructies op de website van het website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken -> het land waar je je bevindt. In sommige gevallen dien je verplicht een verklaring (online formulier) in te vullen om het land uit te mogen reizen. Wanneer je door meerdere landen moet reizen om naar huis te komen, controleer dan ook de reisadviezen voor de betreffende landen. Doe dit ook als je alleen een vliegtuigoverstap maakt.

Het noodnummer van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is +31 247 247 247.

• In mijn gastland is sprake van een lockdown. Hoe kom ik het land uit?
    • Ook als sprake is van een lockdown willen we dat je naar Nederland terugkeert. Op de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken kan je hiervoor toestemmingsformulieren vinden.
    • Mocht je bekeurd worden bij het verlaten van je huis, wat overigens bij terugreizen naar je thuisland onwaarschijnlijk is, bewaar dan het betalingsbewijs als bewijs van extra gemaakte reiskosten voor de verzekering.
  • Ik blijf liever in mijn gastland omwille van het risico op besmetting tijdens een reis, of het in gevaar brengen van familieleden na thuiskomst.

Zorgen over besmettingsgevaar dat tijdens een reis optreedt zijn erg begrijpelijk. Hoewel het risico van besmetting niet ondenkbeeldig is, vragen we je, met de toekomst in gedachten, om toch naar Nederland of een ander thuisland te keren. Deze moeilijke boodschap heeft te maken met het volgende:

• De kans bestaat dat de reisrichtlijnen nog verder worden aangescherpt en je überhaupt niet meer naar Nederland of een ander thuisland terug kunt keren. Dit scenario willen we voorkomen ook omdat het ongewis is hoe lang deze situatie nog voort zal duren.
    • Denk ook aan eventuele toekomstige zorg die je beter in Nederland kunt ontvangen, mocht je zelf ziek worden, en aan je sociale netwerk waarvan je mogelijk geïsoleerd raakt.
    • Als in je gastland nu minder COVID-19-besmettingen zijn geregistreerd dan in Nederland, zegt dit niets over de nabije toekomst. De verspreiding van het virus is zeer onvoorspelbaar, maar wel heel snel. Ook zijn door het ontbreken van tests de registratieaantallen wereldwijd onbetrouwbaar.
    • Op dit moment kan de UvA je nog ondersteunen in het organiseren en financieel compenseren van je terugreis en eventuele accommodatie. Als je het reisverbod negeert, komen de risico’s en kosten voor je eigen rekening.
  • Krijg ik mijn Erasmusbeurs nog uitbetaald?

Voor de Erasmusbeurs geldt een ‘force majeure’-regeling. Hiervan is sprake in geval van overmacht, zoals in deze situatie. De UvA is overleg met de Nuffic over de uitvoeringsprocedure rond deze regeling. We adviseren je om in ieder geval de correspondentie van de UvA en met je gastinstelling (stage of onderwijsinstelling) te bewaren.