Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Zachte knip aan de Faculteit der Geesteswetenschappen

Met een kleine studievertraging starten met je vervolgopleiding

Ook voor het studiejaar 2021-2022 maakt de UvA het mogelijk om te starten met je bachelor, master of pre-master als je de vooropleiding die toegang biedt nog niet volledig hebt afgerond. De universiteit wil hiermee voorkomen dat studenten die door de coronamaatregelen hun vooropleiding niet op tijd hebben kunnen voltooien, onevenredige vertraging oplopen. Maak gebruik van deze regel als je denkt dat je je vooropleiding niet vóór 1 september afrondt, maar wel wilt beginnen met je vervolgopleiding.

Voor wie is het?

De regeling geldt voor studenten die voor het studiejaar 2021-2022 zijn toegelaten tot een bachelor, master of pre-master aan de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de UvA, en in 2020-2021 zijn ingeschreven voor een bachelor of pre-master aan de UvA, of aan een andere universiteit of hogeschool in Nederland of de Europese Economische Ruimte. De regeling is niet van toepassing op studenten die hun bachelordiploma buiten de EER halen.

Wat houdt de zachte knip in?

Maak hieronder je keuze:

 • Van hbo-propedeuse naar bachelor

  Studenten die op grond van een hbo-propedeusediploma willen instromen in een bachelor, kunnen worden toegelaten als zij niet meer dan 6 EC van de 60 EC van de propedeuse moeten behalen. Je hebt het hele studiejaar 2021-2022 om de resterende studiepunten te behalen. Lukt het je niet om je propedeuse in het studiejaar 2021-2022 af te ronden, dan kun je je opleiding aan de UvA niet vervolgen.

 • Van bachelor naar master

  Deze ‘zachte knip met restricties’ houdt voor de masteropleidingen van de Graduate School of Humanities het volgende in:

  • Je bent toelaatbaar tot een master als je nog minder dan 15 EC van je bachelor moet halen, en je uiteraard voldoet aan alle andere toelatingsvoorwaarden.
  • De ontbrekende maximaal 15 EC kunnen vakken zijn, je bachelorscriptie of andere studieonderdelen zoals stage, uitwisseling of veldwerk. Let op: voor de masters waarin de UvA samenwerkt met de VU geldt dat je je bachelorscriptie al moet hebben afgerond. Het betreft de masters Archaeology, Classics and Ancient Civilizations, Curating Art and Cultures en Heritage, Memory and Archaeology.
  • Je dient deze vakken in het studiejaar 2021-2022 alsnog af te ronden. Je hebt daar het hele studiejaar de gelegenheid voor. Je moet je bachelordiploma behaald hebben voordat je je master kunt afronden. Ook als je een tweejarige master gaat volgen, moet je je bachelor in 2021-2022 volledig afronden om met het tweede jaar te kunnen beginnen.

  De masters van de Faculteit der Geesteswetenschappen stellen verder geen voorwaarden aan welke vakken je behaald moet hebben. Wel raden we je aan om vanwege de extra studiebelasting goed na te denken over de studeerbaarheid van het totale programma. Ook is het helaas niet uitgesloten dat er overlap in de planning van bijvoorbeeld tentamens plaatsvindt.

 • Van bachelor naar pre-master

  Ga je op grond van je hbo- of universitaire bachelor een pre-master aan de Faculteit der Geesteswetenschappen doen, dan houdt de ‘zachte knip met restricties’ het volgende in:

  • Je bent toelaatbaar tot de pre-master als je nog minder dan 15 EC van je bachelor moet halen, en je uiteraard voldoet aan alle andere toelatingsvoorwaarden.
  • De ontbrekende maximaal 15 EC kunnen vakken zijn, je bachelorscriptie of andere studieonderdelen zoals stage, uitwisseling of veldwerk.
  • Je dient deze vakken in het studiejaar 2021-2022 alsnog af te ronden. Je hebt daar het hele studiejaar de gelegenheid voor. Je kunt in 2022-2023 alleen met de master beginnen als je zowel je bachelordiploma op tijd afrondt, en de pre-master in het studiejaar 2021-2022 voltooit.

  De masters van de Faculteit der Geesteswetenschappen stellen verder geen voorwaarden aan welke vakken je behaald moet hebben. Wel raden we je aan om vanwege de extra studiebelasting goed na te denken over de studeerbaarheid van het totale programma. Ook is het helaas niet uitgesloten dat er overlap in de planning van bijvoorbeeld tentamens plaatsvindt.

 • Van pre-master naar master

  Voor studenten die in studiejaar 2020-2021 een pre-master volgen geldt aan de UvA dat zij 80% van hun pre-master afgerond moeten hebben om te kunnen starten met de master waartoe de pre-master toegang biedt. Concreet betekent dat aan de Faculteit der Geesteswetenschappen dat je niet meer dan 6 EC van de pre-master mag missen. 

  Je hebt het hele studiejaar 2021-2022 om de resterende studiepunten van de pre-master te behalen. Lukt het je niet om de pre-master in het studiejaar 2021-2022 af te ronden, dan kun je je niet inschrijven voor de master in het studiejaar 2022-2023.

 • In 2020-2021 gebruik gemaakt van de zachte knip?

  Ook vorig jaar hanteerde de UvA een zachte knip voor studenten die door de coronamaatregelen vertraging opliepen bij het afronden van hun vooropleiding. Maak je van deze regeling gebruik, dan kun je je alleen inschrijven voor studiejaar 2021-2022 als je je vooropleiding in het studiejaar 2020-2021 hebt afgerond.

  • Ben je in 2020-2021 met behulp van de zachte knip gestart met een (pre-)master aan onze faculteit, dan kun je je alleen voor 2021-2022 inschrijven als je je bachelor in 2020-2021 hebt afgerond;
  • Ben je in 2020-2021 begonnen met een bachelor, dan kun je je alleen voor 2021-2022 inschrijven als je je hbo-propedeuse in 2020-2021 hebt afgerond.

Hoe werkt het?

Onderneem de volgende stappen:

1. Inschrijven in Studielink

Schrijf je in Studielink zowel in voor je huidige vooropleiding (bachelor, master of pre-master aan de UvA of elders) als voor de bachelor, master of pre-master aan de Faculteit der Geesteswetenschappen die je gaat volgen. Je betaalt slechts éénmaal het wettelijk collegegeld. Je kunt je sinds 10 mei herinschrijven aan de UvA. Ben je UvA-bachelorstudent en wil je je master aan een andere Nederlandse universiteit volgen? Informeer dan bij die universiteit aan welke eisen je moet voldoen. Als je een verklaring nodig hebt, kun je die bij de Onderwijsbalie aanvragen.

2. Aanmelden voor vakken

Als je een master gaat volgen, dan dien je je aan te melden voor de vakken gedurende de vakaanmeldperiode. Deze loopt aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van 10 tot en met 22 juni 2021. Meld je ook aan als je nog geen toelatingsbesluit hebt ontvangen. Plaatsing in verplichte vakken van de master is gegarandeerd.

Ga je een bachelor of een pre-master doen? Dan hoef je je niet aan te melden voor de vakken ervan. Je wordt door de Onderwijsbalie in de vakken geplaatst.

Meld je ook aan voor de eventuele vakken van je vooropleiding die je nog moet afronden.

3. Verzoek om toelating met studievertraging

Als je gebruik wilt maken van de zachte knip-regeling, moet je tot slot een verzoek tot toelating met studievertraging indienen. Je meldt je aan voor de officiële opleidingsnaam waar je programma onder valt. Dit is ook de opleiding waar je je voor hebt ingeschreven in Studielink. Je vindt dit ook terug in je toelatingsbesluit. 

Vragen?

Heb je vragen, stel deze dan via de Digital Student Service Desk: