Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Goed van start

Om je te helpen bij een goede start van je opleiding hebben we zoveel mogelijk praktische zaken voor je op een rij gezet. Hieronder vind je hier alle informatie die je nodig hebt tot aan de eerste collegedag van studiejaar 2020-2021.

 • 2. Jouw introductieactiviteiten

  Je studie begint met een aantal evenementen die je alvast vertrouwd maken met de studie en het studentenleven. We hebben een overzicht gecreëerd van alle introductiebijeenkomsten, inclusief per opleiding, die je kunt bekijken via de onderstaande link. Hoewel het door de maatregelen in verband met het coronavirus op dit moment nog niet duidelijk is welke van deze evenementen op locatie en welke online zullen plaatsvinden zal het overzicht worden geupdatet als er meer informatie bekend is.

  Let op: Veel introductieactiviteiten aan de Faculteit der Geesteswetenschappen vinden plaats in de eerste week van het eerste semester (de week van 31 augustus tot en met 4 september) in plaats van de week ervoor. Deze activiteiten vind je op de roostersite terug in het normale rooster, en niet onder Introductieweken.

  Facebook-groep nieuwe studenten

  Word lid van onze Facebook-groep en ontmoet studenten die dit jaar ook starten aan de FGw.

  Voor eerstegeneratiestudenten: Get Ready Zomerschool

  Voorafgaand aan de Intreeweek organiseert de UvA een driedaags zomerprogramma speciaal voor ‘eerstegeneratiestudenten’. Ben je de eerste in je familie die gaat studeren? Dan is het best spannend om te starten met je studie op een nieuwe plek. Tijdens De Get Ready Zomerschool maak je alvast kennis met de academische kant van het studeren.

  Datum: 19, 20 en 21 augustus.

 • 3. Je eerste studiejaar: wat is wat?

  Studiebegeleiding

  De UvA biedt allerlei mogelijkheden voor studiebegeleiding. Als er speciale omstandigheden spelen die van invloed kunnen zijn op je studie, of als je extra voorzieningen of ondersteuning nodig hebt, raden we aan dit zo vroeg mogelijk te bespreken, het liefst al voor de start van het studiejaar.

  Jaarkalender

  De Academische kalender is het overzicht waarin je alle data vindt die straks voor jou als student belangrijk zijn, bijvoorbeeld de tentamenperiodes en vakanties.

  Je vakken en rooster

  Wil je weten welke vakken je straks krijgt? Kijk dan in de Studiegids. Ga je een bachelor of een pre-master volgen? Dan hoef je je voor het eerste semester niet aan te melden voor vakken; dit doet de Onderwijsbalie voor je. In de laatste week van augustus ontvang je een e-mail over je eerstejaarsgroep en je persoonlijke rooster voor het eerste blok. 

  Ga je een master doen? Dan moet je je wel aanmelden voor de vakken. Plaatsing in de verplichte vakken van de master is gegarandeerd, ook als het aanmeldsysteem aangeeft dat je op een wachtlijst komt. Je hebt in juni informatie ontvangen over de vakaanmelding. Heb je hier vragen over? Neem contact op met de Onderwijsbalie.

  Zodra je je hebt ingeschreven voor je vakken kun je op de roostersite en in de Mijn UvA-app je persoonlijke rooster bekijken. Let op: vanwege de coronamaatregelen zijn de roosters aan verandering onderhevig. 

  Canvas

  Canvas is de digitale leeromgeving van de UvA. Hier vind je hier alle onderwijsmaterialen, artikelen, opdrachten en berichten voor een vak. Neem vooral alvast een kijkje.

  Studieboeken

  In de Studiegids vind je per vak welke studiematerialen je aan moet schaffen. Let op: er komt geen aparte boekenlijst. De boeken kun je online bestellen bij boekhandel Athenaeum of (met korting) via de studievereniging van jouw opleiding.

 • 4. Diagnostische toets academische schrijfvaardigheid (alleen voor bachelorstudenten)

  Academisch schrijven is een belangrijk onderdeel binnen je opleiding. Om eventuele problemen op het gebied van schrijfvaardigheid tijdig te signaleren maken alle eerstejaars-bachelorstudenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) in september verplicht een diagnostische toets. Studenten die een Engelstalige opleiding volgen, maken een Engelstalige toets. In verband met de coronamaatregelen vindt de toets online plaats. Je ontvangt van tevoren informatie over de toets per e-mail.