Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Leraar worden (voor bachelorstudenten)

Wil je een concreet beroepsperspectief? Na je studie werkzaam blijven in jouw vakgebied? En grijp je elke kans om anderen enthousiast te maken voor jouw vak? Denk dan aan het onderwijs. Er zijn twee routes om een lesbevoegdheid te halen.

Minor Educatie

Bachelorstudenten die een moderne vreemde taal, klassieke talen, Nederlands of Geschiedenis studeren, kunnen in het tweede of derde studiejaar de minor Educatie volgen. De minor Educatie is een samenwerking tussen de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO). Zo komen vakdidactiek en discipline bij elkaar.

De minor Educatie duurt een half jaar (30 EC) en bestaat uit een theoretisch deel en een praktijkstage in het voortgezet onderwijs. In combinatie met een afgeronde bachelor levert de minor Educatie je een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid op voor de onderbouw havo/vwo en vmbo-t. Bij je bachelordiploma krijg je de aantekening dat je deze lesbevoegdheid hebt gehaald.

Master Lerarenopleiding

Wil je met een eerstegraads lesbevoegdheid het voortgezet onderwijs in, dan voltooi je eerst een master in je vakgebied en vervolgens de master Lerarenopleiding.

Met een minor Educatie en een master op je vakgebied is de master Lerarenopleiding nog 30 EC; je krijgt vrijstelling voor het eerste deel van de master Lerarenopleiding en stroomt in het tweede deel in. Heb je de minor Educatie niet gevolgd, dan is de master Lerarenopleiding 60 EC; je start aan het begin van deze master.

De meeste Lerarenopleidingen starten tweemaal per studiejaar bij het begin (september en februari), zodat je ook in het 1e semester aan het tweede deel van de Lerarenopleiding kunt beginnen. Uitzonderingen zijn: Arabisch, Griekse en Latijnse taal en cultuur, Hebreeuws, Italiaans, Latijnse taal en cultuur en Russisch, die alléén in september starten.

De Interfacultaire Lerarenopleidingen bieden voor 23 schoolvakken een master Lerarenopleiding aan.