Welke opleiding volg je?
Tentoonstelling

Tentoonstelling Open kaart - van atlas tot streetmap

Laatst gewijzigd op 27-02-2023
In de tentoonstelling Open Kaart, te zien vanaf 2 maart 2023 in het Allard Pierson, reis je door zeven eeuwen kaarten en atlassen, vanaf de 15e eeuw tot aan de kaarten van de toekomst.
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Startdatum
02-03-2023
Einddatum
16-07-2023
Locatie

Allard Pierson

Oude Turfmarkt 127-129

1012 GC Amsterdam

De tentoonstelling start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1627 vol kleine details, en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld. Speciale aandacht is er voor kaarten van voormalig Nederlands Indië, Suriname en de Antillen.

Verhalen over kaarten

De meeste kaarten in de tentoonstelling zijn in Amsterdam gemaakt. Nergens anders werden zulke accurate en mooie kaarten gemaakt als in de Kalverstraat en aan het Damrak, waar onder meer Frederick de Wit en Willem en Joan Blaeu hun werkplaats hadden. In de tentoonstelling kom je van alles te weten over het kaarten maken. Je ontdekt dat achter iedere kaart wel een verhaal schuil gaat. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen.

Per zaal is één van de getoonde kaarten uitgelicht die je onder de loep kunt nemen. Een aparte zaal is gewijd aan de allernieuwste cartografische technieken, een samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom. 

Open kaart Reflecties

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten. In de aansluitende tentoonstelling Open kaart Reflecties zijn werken te zien van Gert Jan Kocken (1971), Remy Jungerman (1959), Jan Rothuizen (1968) en Qiu Zhijie (1969). Remy Jungerman maakte speciaal voor de tentoonstelling een werk waarmee hij reflecteert op de kaart van Alexander Lavaux, een uitgebreide en zeer gedetailleerde kaart van Suriname uit 1737.

Bezoek de tentoonstelling

https://allardpierson.nl/bezoek/tentoonstellingen/open-kaart/Externe link