Informatie

Bekijk de nieuwe studieresultatenpagina. Weer een stap richting de juiste info op één plek

Welke opleiding volg je?
Colloquiumpunten

Presentatie Masterthese - Brechtje Heizenberg - Klinische Psychologie

Laatst gewijzigd op 21-11-2022
Vroege maladaptieve schema’s als voorspellers van de behandeleffectiviteit van groepsschematherapie bij cluster C persoonlijkheidsstoornissen
Toon informatie voor jouw opleiding
Nu zie je algemene informatie op deze site. Kies je opleiding om ook informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt, zoals deadlines, regelingen en contactgegevens.
Welke opleiding volg je?
Startdatum
07-12-2022 13:00
Einddatum
07-12-2022 14:00
Locatie

Roeterseilandcampus - Gebouw G, Straat: Nieuwe Achtergracht 129-B, Room GS.02

In dit onderzoek is onderzocht of bepaalde vroege maladaptieve schema’s voorspellers zijn van behandeleffectiviteit van groepsschematherapie voor cluster C persoonlijkheidsstoornissen (PS). De 137 participanten (106 met een vermijdende PS, 11 met een afhankelijke PS en 18 met een dwangmatige PS) ontvingen 30 sessies van 90 minuten groepsschematherapie (GST). Daarna ontvingen de participanten 5 maanden lang wekelijkse boostersessies van 60 minuten. De participanten vulden de YSQ en severity indices in bij baseline, na 4 maanden (mid treatment), na 8 maanden (posttreatment), na 12 maanden (post booster) en een jaar na het einde van de boostersessies (follow up). 

De schema’s emotionele inhibitie en kluwen/onderontwikkeld zelf waren voorspellers van vermijdende PS bij baseline. Emotionele inhibitie, tekortschieten/schaamte en veeleisendheid/grootsheid waren voorspellers van de afname in ernst van een vermijdende PS van baseline tot post booster. Mislukken/falen bleek een voorspeller van een afhankelijke PS bij baseline. Sociale isolatie bleek een voorspeller van de afname van een dwangmatige PS van baseline tot post booster. Tekortschieten/schaamte, kluwen/onderontwikkeld zelf en emotionele inhibitie bleken voorspellers van drop out. Resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om groepsschematherapie voor cluster C nog effectiever te maken.