Information

student.uva.nl has been renewed. Read more...

What is your study programme?
Talk

Presentatie masterthese - Hannah Feltkamp - Klinische Psychologie

Last modified on 31-08-2022
Niet-suïcidale zelfverwonding, suïcidaliteit en schemamodi bij borderline persoonlijkheidsstoornis
Show information for your study programme
You're currently viewing general information. Choose your study programme to see additional information that's specific to your study programme, such as deadlines, regulations and contact details.
What is your study programme?
Start date
05-09-2022 10:00
End date
05-09-2022 11:00
Location

Roeterseilandcampus - Gebouw A

Straat: 

Nieuwe Achtergracht 166

Kamer:

2.15

Niet-suïcidale zelfverwonding en suïcidaliteit komen veel voor bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Schematherapie lijkt voor deze symptomen een effectieve behandeling te zijn, maar de veranderingsmechanismen zijn niet duidelijk. Huidig onderzoek beoogde om te bepalen welke schemamodi een verband hadden met NSZ en suïcidaliteit, voorafgaand aan de behandeling. Daarnaast werd de verandering in aanwezigheid over tijd na één jaar behandeling met dialectische gedragstherapie of ST onderzocht, om de werking van schemamodi als veranderingsmechanisme te bepalen.

De studie was onderdeel van het BOOTS-onderzoek. NSZ en suïcidaliteit werden gemeten met de subschaal (para)suïcide van de BPDSI-5, en schemamodi kwetsbare kind, boze kind, impulsieve kind, straffende ouder en gezonde volwassene werden gemeten met de SMI.

Voorafgaand aan de behandeling bleek NSZ voorspeld te worden door de straffende oudermodus, en suïcidaliteit door de straffende ouder- en impulsieve kindmodus. NSZ, suïcidaliteit en de disfunctionele schemamodi namen af over tijd, en de gezonde volwassenemodus nam toe. De verandering in NSZ en suïcidaliteit werd voorspeld door verandering in schemamodi, echter niet wanneer werd gecontroleerd voor andere schemamodi in het model.