Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Thuisstuderen tijdens corona

Tips om met jezelf en de situatie om te gaan

Je studeert nu nog vaak thuis en online. Om (thuis)studeren tijdens de Covid-pandemie makkelijker voor je te maken, delen we hier graag onze tips.

Verder kun je algemene studeertips lezen in de A-Z-lijst. Steeds meer studenten maken daarnaast gebruik van de Onlinebrary. Daar kun je samen online studeren. Ook helpen studenten er elkaar de (studie)dag door te komen met bijvoorbeeld zelfstudiesessies.

Tips om thuis te studeren tijdens Corona

 • Houd je gewone ritme aan

  Online onderwijs volgen, studeren en ontspannen: je doet het nu allemaal op dezelfde plek. Vind je het daardoor moelijker om je te concentreren? Ervaar je het als een probleem om te ontspannen na het studeren? Tip: houd je gewone ritme aan. Deel je dag in zoals je dat doet wanneer je normaal naar college of werkgroepen op de campus gaat.

  De verleiding is misschien groot om je dag- en nachtritme aan te passen, maar daardoor kan de balans tussen studie en ontspanning juist zoek raken. Het is ook goed om er rekening mee te houden dat er digitale aanwezigheidsplicht is en dat je voor werkgroepen moet inloggen.

 • Een dagindeling geeft rust

  Een goed startpunt is om een dagindeling te maken. Deel alles in: het contact met medestudenten en vrienden, bewegen, iets lezen of kijken, lunchen, of even een frisse neus halen. Studeren en ontspannen op vaste tijdstippen geeft houvast, overzicht en daarmee ook rust.

 • Plan realistisch

  Plannen is een hulpmiddel: het geeft je overzicht en controle over je tijd. Het beste werkt een realistische planning. Als je denkt dat een opdracht je één uur lezen kost, plan dan 1,5 uur in. Zo zorg je dat je je doelen kan halen en dat geeft een goed gevoel. Meer studeertips vind je op de pagina ‘Hoe maak je een planning?’.

 • Piekeren mag: prik je moment

  Maak je je zorgen? Dat is heel begrijpelijk en normaal. Ook begrijpelijk is dat je er niet de hele dag mee bezig wilt zijn. Daarom helpt het om één moment per dag te prikken om uitgebreid ruimte aan piekeren te geven. Schrijf de zorgen op die je op andere momenten van de dag ervaart. Schrijven zorgt voor helderheid en helpt je om de situatie van een afstand te bekijken. Pak je aantekeningen erbij als je geplande piekermoment begint. Wat je opschrijft, kun je ook delen met vrienden en familie: zoek elkaar digitaal op en zoek steun bij elkaar.

  Uitgebreide informatie vind je in de tipsheets van Studievaardigheden onder het kopje ‘Tips – Omgaan met struikelblokken’ in de pdf ‘Hoe stop je met piekeren?’

 • Volg het nieuws, maar niet de hele tijd

  Dat je op de hoogte wil blijven van alles dat er speelt, is begrijpelijk. Het is ook goed jezelf te beschermen tegen teveel nieuws. Volg het nieuws niet de hele tijd, maar kies daarvoor vaste momenten.

 • Creëer een vaste plek om te studeren

  Zorg thuis voor één vaste studieplek in je huis. Gebruik je daarvoor een tafel waar je ook andere dingen doet dan studeren? Kies dan één kant van de tafel die je alleen voor studeren gebruikt. Zo kun je studeren en vrije tijd beter gescheiden houden.

 • Zoek je medestudenten en andere belangrijke mensen digitaal op

  De UvA is een initiatief gestart genaamd Keep in Touch om te stimuleren dat studenten met elkaar in contact blijven. Check ook of je opleiding mogelijkheden biedt om in contact te blijven met medestudenten. Ook studeren steeds meer studenten samen via de Onlinebrary. Daar helpen studenten elkaar met studeren via bijvoorbeeld zelfstudiesessies.

  Je kunt daarnaast natuurlijk je eigen digitale middelen gebruiken. Vergeet ook de mensen in je netwerk niet. Check of het goed met ze gaat en laat iets van je horen. Als je iedere dag contact met iemand hebt, voel je je waarschijnlijk minder eenzaam.

 • Maak afspraken met je huisgenoten of familieleden

  Woon je samen met andere studenten of bij familie? Dan is het niet makkelijk je eigen tijd en ruimte te creëren om geconcentreerd te kunnen studeren. Maak afspraken om hier mee om te gaan. Heeft een huisgenoot een goed ritme, probeer daar dan op mee te liften.

 • Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

  Het zijn spannende tijden voor iedereen. Let goed op jezelf, kijk wat mogelijk is en wees mild voor jezelf. Check een aantal keer per dag bij jezelf in. Hoe voel je je? Wat heb jij nodig op dit moment om je goed te voelen? En ook: waar word je normaal gesproken ontspannen van? Waar moet je om lachen? Zoek deze positieve gevoelens bewust op.

 • Ondersteuning via de studieadviseurs

  De UvA is er ook voor je. We bieden je ondersteuning als je met iemand wil praten. De studieadviseurs zijn gewoon telefonisch of online bereikbaar. Ga voor contactgegevens naar de studentenpagina en kies je opleiding in de lijst. Ga daarna naar de A-Z en naar het kopje Studieadviseurs.

(andere) initiatieven en hulp voor studenten

Deze tijden van corona zijn moeilijk. Je ziet weinig mensen, hebt voornamelijk onderwijs via je computerscherm, en er zijn weinig leuke dingen te doen. Wat kun je dan doen om de negatieve spiraal te doorbreken en jezelf op de been te houden? Op deze pagina vind je allerlei links, variërend van vrijetijdsbesteding in coronatijd tot omgaan met sombere gevoelens of lusteloosheid.