De Universiteit van Amsterdam wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking of chronische ziekte hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. We bieden verschillende soorten ondersteuning en begeleiding. Hiermee hopen we jou een zo prettig mogelijke studietijd te bieden.
Ben je geïnteresseerd in een studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of studeer je al en heb je een functiebeperking? Als je ondersteuning nodig hebt bij het volgen van onderwijs of maken van tentamens, willen wij jou hier graag bij helpen.
We bieden je, afhankelijk van jouw beperking, diverse mogelijkheden voor ondersteuning bij het volgen van onderwijs en het maken van tentamens om je zo prettig mogelijk te laten studeren. Deze voorzieningen mogen tegelijkertijd geen invloed hebben op de kwaliteit of moeilijkheidsgraad van ons onderwijs. In onderstaande pdf kun je lezen wat je wel en niet aan ondersteuning kan verwachten. De UvA kan afwijken van adviezen voor voorzieningen, die door deskundigen of andere onderwijsinstellingen zijn gegeven.
Binnen de opleiding is de studieadviseur je eerste aanspreekpunt, bijvoorbeeld als je vragen over je rooster of planning hebt. De gegevens van de studieadviseur vind je op de pagina van jouw studie.
Voor studiegerelateerde gezondheidsproblemen, zoals RSI en stress, kun je terecht bij de Studentenartsen.
Als je advies nodig hebt of begeleiding zoekt voor een sollicitatie, neem dan contact op met het Student Careers Centre. Onze loopbaanadviseurs hebben ervaring met het begeleiden van studenten met verschillende beperkingen en/of bijzondere persoonlijke omstandigheden.
Het Student Disability Platform bestaat uit studenten met een functiebeperking die er gezamenlijk voor willen zorgen dat iedere student de kans krijgt om alles uit de studie(s) te halen zonder daarbij belemmeringen als gevolg van een functiebeperking te ervaren.
Studentenwoningen zijn te vinden via Studentenwoningweb en ROOM. Hier worden zowel zelfstandige als gedeelde woningen aangeboden. Hier word je niet begeleid en deze kamers zijn ook niet aangepast, maar mogelijk kun je hier een kamer vinden die toch aan jouw eisen voldoet.
Wanneer je geen begeleiding nodig hebt, bieden De Key of DUWO een aantal kamers die zijn aangepast aan de eisen van studenten met een functiebeperking. Met De Key kan je contact opnemen via info@dekey.nl. Met DUWO kan je contact opnemen via de website van DUWO.
Als je er zelf niet goed uitkomt, of je acute hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met de studentendecanen.
WoningNet Amsterdam biedt rolstoelgeschikte woningen aan voor mensen die permanent gebruik maken van een rolstoel maar wel zelfstandig kunnen wonen. Voor deze woning heb je een indicatie nodig van de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Amsterdam. Via de gemeente is het mogelijk om een urgentieregeling aan te vragen, dan krijg je voorrang op het krijgen van een sociale huurwoning.
In Amsterdam zijn er verscheidene organisaties die begeleid wonen aanbieden. Voor studenten met ASS is dat Stumass. Voor studenten met een fysieke beperking is dat Fokuswonen.
Een overzicht kun je vinden op de sociale kaart van Amsterdam. Je kunt hier zoeken aan de hand van verschillende trefwoorden.
Wanneer je zelfstandig woont en speciale aanpassing aan je woonruimte nodig hebt, kun je die mogelijk aanvragen bij de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kan je het best doen in overleg met je huisvester.
Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden, aarzel dan niet om een e-mail te sturen naar het onderstaande adres. Je vraag wordt binnen een week beantwoord
Header image by Cris Renma (Pixabay)