Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

First-year experience

Experience. Grow. Connect.

Welkom aan boord bij UvA Economie en Bedrijfskunde (EB) op de Roeterseilandcampus. In je eerste jaar begin je aan je universiteitsleven, ga je deel uitmaken van de campusgemeenschap en ontmoet je nieuwe mensen.

Ons uitgebreide netwerk van docenten, mentoren en studieadviseurs begeleidt je tijdens je studie. Verschillende activiteiten en evenementen helpen je om alles uit je eerste jaar te halen! 
 
Welk pad je neemt is aan jou, de kansen pak je onderweg.

 • Intro-days: maak kennis met UvA EB en je medestudenten

  Intro-day

  Begin je studentenleven met de Intro-day van je opleiding. Maak kennis met je opleiding, je studiegenoten en leer je weg vinden bij UvA Economie en Bedrijfskunde (EB). Je ontvangt per e-mail een uitnodiging.

  Intro Days Part 2: make the most of your student life

  Doe mee aan de Intro Days deel 2 om kennis te maken met je medestudenten en meer te weten te komen over de diensten van UvA Economie en Bedrijfskunde (EB) voor studieondersteuning en vaardigheidstrainingen. Neem deel aan inspirerende workshops en sociale evenementen. Vanwege veel animo voor het programma zijn de beperkte beschikbare plekken voor activiteiten op de campus nu al volgeboekt. Wel kun je je nog steeds aanmelden voor de online workshops. Check het programma op de evenement pagina om te zien welke workshops dit zijn.

 • Skills tutor: tips en begeleiding van experts
  Student Mentor Committee Economics and Business
  Student Mentor Committee

  Samen met een klein groepje studenten zal je wekelijks tutorials bijwonen. Het doel van de tutorials is je persoonlijke ontwikkeling en academische vaardigheden te verbeteren en je te helpen bij de vakken die je op dat moment volgt. In het eerste semester, zullen de 'Skills and connect'-sessies je helpen bij een soepele overgang naar de academische omgeving. Onder begeleiding van je skills tutor zullen jij en je medestudenten studietips uitwisselen, doelen stellen en daarop reflecteren, en ook teamwork, spreken in het openbaar en Excel skills komen aan de orde.

  Daarnaast zal je skills tutor je helpen in contact te komen met medestudenten door sociale activiteiten te organiseren, je wegwijs maken op de campus en je thuis laten voelen op de UvA. Je zal je skills tutor ontmoeten op de Intro-day van je studie, eind augustus of begin september.

10 tips van EB-studenten Desi en Sofia

Desi: ‘In de eerste week van mijn BSc-opleiding liep ik altijd achter. Mijn klasgenoten dienden opdrachten in waar ik nog nooit van had gehoord. Ze ontvingen e-mails van onze tutor die ik niet had ontvangen. Ik vroeg hulp aan de studentenbalie. Het bleek dat ik geen meldingen ontving op mijn voorkeurs e-mailaccount maar op mijn studentenaccount, dat ik niet regelmatig las. Ik vond een fout in het systeem en ontdekte hoe ik mijn studentenmail kon instellen zodat ik geen belangrijke e-mails meer miste. Daarom enkele nuttige tips voor jou die ik in de loop der jaren heb verzameld.’

Desi en Sofia, studenten Economie en Bedrijfskunde
Desi Zheleva (l) en Sofia Cannarella

Sofia: ‘Toen ik naar Amsterdam kwam om te studeren aan de UvA, vond ik mijn nieuwe verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid als universitair student overweldigend. De tijd hielp me te groeien en leerde me om dingen stap-voor-stap te doen: studieplanning, de stad leren kennen, een verzekering regelen, aanmelden bij een tandarts. Denk je dat je alles goed hebt geregeld, zijn er altijd dingen die je nog niet wist. Zo ontving ik brieven van de gemeente Amsterdam waarin stond dat ik een boete kreeg omdat ik geen Nederlandse ziektekostenverzekering had terwijl ik werkte. Daarom geef ik je graag een aantal tips.’

 • Tip 3: Check vereisten van Nederlandse ziektekostenverzekeringen

  Een ziektekostenverzekering is verplicht, zonder verzekering riskeer je een boete.

  • Kom je alleen studeren vanuit het buitenland, dan is een particuliere ziektekostenverzekering of European Health Insurance (EHIC) waarschijnlijk voldoende. Een Nederlandse ziektekostenverzekering is verplicht voor non-EU studenten.
  • Werk je tijdens je studie, sluit een Nederlandse ziektekostenverzekering af, ongeacht of je wel of geen EU-burger bent.

  Zoek uit of je een Nederlandse ziektekostenverzekering moet hebben.

 • Tip 5: Stel je studentenmail in

  Als je geen e-mails met belangrijke informatie en deadlines wilt missen, zorg dat je je voorkeursaccount als standaard instelt via Studielink.

  Kies voor het communicatieadres je persoonlijke e-mailaccount (Hotmail, Gmail etc.) of een @student.uva.nl account. Heb je een @student.uva.nl account geactiveerd maar niet als voorkeursaccount ingesteld, dan kan het zijn dat er af en toe toch berichten naar dit account worden gestuurd.

  Oplossing

  • Stel via Studielink je @student.uva.nl als je standaard e-mailaccount in.
  • Stuur al je berichten van @student.uva.nl door naar je persoonlijke e-mailaccount dat je in Studielink hebt ingesteld.
 • Tip 6: ‘Get your wheels on’

  Amsterdam is een fietsstad. Regelmatige lichaamsbeweging heeft een bewezen positief effect op je studieresultaten. Dagelijks fietsen is dus de beste soort multitasking: je bespaart niet alleen geld, maar bent ook fitter, gezonder en hebt betere academische resultaten.

  • Een tweedehands fiets is het vriendelijkst voor je portemonnee. Vind ze in fietsenwinkels in de stad, op Marktplaats of in Facebookgroepen. Zorg wel dat je een fiets van een legale eigenaar koopt. Een gestolen fiets kopen is verboden.
  • Een nieuwe fiets koop je in elke fietsenwinkel, maar ook bij grote winkelketens als de Gamma of de Praxis, of een webwinkel. Een nieuwe fiets is duurder, maar je kunt hem gratis laten graveren om hem tegen diefstal te beschermen.
  • Een fiets huur je bij swapfiets of studentbikes tegen een maandelijkse vergoeding. De maandelijkse vergoeding is inclusief onderhoud en een nieuwe huurfiets als je fiets gestolen wordt.
 • Tip 8: Boeken kopen: nieuw of tweedehands

  Je kunt nieuwe of tweedehands boeken kopen. Controleer eerst in de studiegids de titel en juiste uitgave van de boeken die je je vakken nodig hebt.

  Nieuwe boeken

  • Koop nieuwe boeken bij de Sefa-winkel (UvA EB Roetersstraat 11, centrale hal gebouw E). Meestal verkoopt Sefa de boeken van een heel blok in een bundel.
  • Vergelijk prijzen en bespaar geld: Ga naar de Athenaeum Boekhandel (Roetersstraat 41) of check websites als www.bol.com.

  Tweedehands boeken

  Bedenk wel, een tweedehands boek kan verouderd zijn door herziening van een boek. De meeste docenten waarschuwen je als dit een probleem is, of delen een overzicht met de verschillen tussen de uitgaven.

 • Tip 9: Betalen op de campus

  Heb je trek of zin in koffie, betaal met:

  • je bankpas bij de koffiemachines en in de kantine.
  • gebruik je collegekaart op elke UvA locatie om te betalen of te printen. Op de campus of online laad je het saldo van je collegekaart op.
 • Tip 10: Loop geen studentenkortingen mis

  Het mooiste van student zijn, is korting krijgen met je collegekaart bij bijv.

  • Dierentuin Artis (slechts €4!)
  • UvA's Universitair Sportcentrum (USC)
  • UvA’s Cultureel studentencentrum (CREA)
  • Bioscopen, musea en theaters
  • Athenaeum Boekhandel

  Sommige cafés en bars geven korting op koffie of bier.

  Extra tip: Word voor nog meer korting lid en ontvang een CJP-pas voor €17,50 per jaar of een ISIC-kaart voor €12 per jaar.