Gedragsregels tijdens online tentamen met Proctorio

Vanuit de faculteit Economie en Bedrijfskunde hebben we bepaalde gedragsregels opgesteld om fraude of een ongeldig verklaarde tentamenpoging te voorkomen.  Lees de gedragsregels goed door zodat je weet wat je tijdens een online tentamen wel en niet moet doen. Je gedrag wordt gemonitord aan de hand van deze regels. Op deze manier sluiten we verdacht gedrag uit. Als je je niet aan deze regels houdt, kan je tentamen ongeldig worden verklaard.

De belangrijkste gedragsregels op een rij:

Algemeen

• Zorg voor een stille omgeving (zonder muziek of ander achtergrondgeluid) met goede belichting.
    • Zorg voor een goede internet verbinding. Als de verbinding langer dan 15 minuten onderbroken is, dan is er de mogelijkheid dat de examencommissie het tentamen ongeldig verklaart. Dit geldt ook wanneer je meer dan drie keer het tentamen verlaat voordat het is ingeleverd.
  • Laat aan het begin van het tentamen (tijdens de deskscan) altijd je gehele bureau, en de hulpmiddelen die je gaat gebruiken, duidelijk zien door de webcam langzaam te bewegen.
  • Indien er andere hulpmiddelen zijn toegestaan, moeten deze aan het begin van het tentamen 5 seconden in beeld worden gehouden.
  • Als je meer dan 10 minuten te laat aan je tentamen begint, wordt je tentamen niet nagekeken en is het dus ongeldig, ook al kun je je tentamen gewoon blijven maken.

Gebruik van materialen

• Eenvoudige oordoppen van schuim zijn toegestaan en moeten aan het begin van je tentamen ten minste vijf seconden voor de camera worden getoond.
  • Een externe webcam, leeg kladpapier (en schrijfwaren), een klein tussendoortje en drinken zijn toegestaan tijdens het tentamen.
  • Het gebruik van andere (virtuele) hardware (bijvoorbeeld een koptelefoon, geavanceerde oordoppen, een virtuele microfoon of een tweede scherm) is niet toegestaan.

Blijf in beeld

• Maak het tentamen alleen. Het raadplegen van andere personen, bronnen of andere hulpmiddelen is niet toegestaan.
  • Kijk niet te veel weg van het scherm.
  • Je moet de hele tijd in beeld blijven en blijven zitten. Tijdens het tentamen mag je de kamer niet verlaten.
  • Je hoofd en bovenlichaam moeten het hele tentamen zichtbaar zijn.

Gebruik van scherm en tentamen-tabbladen

• Stop tijdens het tentamen nooit met het delen van je scherm.
  • Tip: Gebruik de optie ‘Verbergen’ om te voorkomen dat je per ongeluk op de knop ‘Stop delen’ drukt.
  • Laat het tentamen altijd openstaan in een tabblad, ook als je tijdens het tentamen naar een ander tabblad moet navigeren.
  • Let op: Als je het tentamen-tabblad per ongeluk hebt gesloten, open het tentamen dan zo snel mogelijk opnieuw, anders kan je tentamen óngeldig verklaard worden.
  • Je mag geen andere applicaties of tabbladen in je browser openen, tenzij dit in de tentameninstructies op het voorblad van je tentamen vermeld staat.

Ook tijdens een online tentamen met Proctorio zijn de Regels en Richtlijnen van de examencommissie  onverkort van kracht. Hieronder valt ook dat het bespreken van het tentamen, ook via app-verkeer, niet is toegestaan zolang iemand nog bezig is met het tentamen. Let hierbij op dat er vrijwel altijd studenten zijn met extra tijd.