Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

FAQ Tentamens en hertentamens

Hier vind je veelgestelde vragen over tentamens en hertentamens met de antwoorden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de onderwijsbalie.

Voor en tijdens het tentamen:

 • Ik heb overlap tussen twee tentamens, wat kan ik doen?

  Bij het roosteren van tentamens wordt ervoor gezorgd dat deeltoetsen en tentamens van verplichte vakken uit hetzelfde jaar én een jaar eerder en later niet overlappen. Mocht je hierin een onregelmatigheid tegenkomen, neem dan contact op met de onderwijsbalie.

  Er kan wel overlap voorkomen bij tentamens van keuzevakken en bij herkansingen van vakken van verschillende opleidingsjaren. Dit kan niet op verzoek worden aangepast. De studieadviseur kan je helpen bij het maken van keuzes voor tentamens.

 • Ik heb mijn collegekaart (nog) niet. Wat moet ik doen?

  Een collegekaart is verplicht tijdens alle (deel)tentamens. Vraag dus je collegekaart aan als je er nog geen hebt. Als je in het buitenland woont en geen collegekaart hebt, of je collegekaart is niet op tijd bij jou thuis, dan mag je een ander identiteitsbewijs gebruiken. Belangrijk is om dan je identificatienummer en handtekening af te plakken of er een vinger voor te houden om je privacy te waarborgen.

Na het tentamen:

 • Mijn cijfer van een eerder gemaakt tentamen is nog niet bekend, maar ik heb dat nodig om te voldoen aan de ingangseisen van een vak dat van start gaat, wat kan ik doen?

  Vakaanmelding

  Als je tijdens de vakaanmelding nog niet voldoet aan de ingangseis van een vak, maar voordat het vak start nog wel kan voldoen, meld je dan gewoon aan voor het vak. De regel is namelijk: je moet aan de ingangseis van het vak doen voordat het vak start.

  Bij start van het vak dat een ingangseis heeft

  [Vak X= vak dat ingangseis vormt, vak Y= het vak dat de ingangseis heeft]. Als je het tentamen van vak X in de week voor de start van vak Y maakt, dan is de uitslag niet op tijd bekend. In dit geval mag je voorwaardelijk starten met vak Y, maar word je afgemeld voor het vak wanneer je vak X niet behaald blijkt te hebben. Het is je eigen verantwoordelijkheid om in te schatten of je vak X gehaald hebt.

 • Ik heb het tentamen gemist. Wat moet ik doen?

  Als je door ziekte of om een andere reden een tentamen hebt gemist, kun je het hertentamen maken. Je bent hier automatisch voor aangemeld. Je krijgt hierna geen herkansingsmogelijkheid.