Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De facilitaire organisatie van de Universiteit van Amsterdam coördineert in de periode juli 2022 tot en met maart 2023 gevelrestauratie-, schilder- en dakherstelwerkzaamheden aan het P.C. Hoofthuis en verbonden panden.

Voor het P.C. Hoofthuis zelf (tussen Spuistraat en Singel) betreft het met name reiniging van de gevel en deels vernieuwing van het dak. Ook beton, hekwerken en coatings worden aangepakt. Aan het aangrenzende pand aan Spuistraat 128 zullen binnen en buiten schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd.

De werkzaamheden aan het Rijksmonument Het Witte Huis, dat als kopgebouw (Raadhuisstraat) met het P.C. Hoofthuis is verbonden, zijn bijzonder te noemen. Het in art nouveau-stijl opgetrokken gebouw wordt het ‘Witte Huis’ genoemd vanwege de wit-geglazuurde bakstenen gevel. Voor een duurzame gevelrenovatie is deze specifieke steen uitvoerig geanalyseerd en nagemaakt, zodat nieuwe stenen zonder te verkleuren weer minimaal een eeuw meegaan. Na reiniging worden beschadigde en/of met verf gerepareerde bakstenen vervangen. Ook de hardstenen pui eronder wordt opgeknapt en waar nodig gerepareerd, evenals het hekwerk van het balkon. Tenslotte zullen er in 2023 binnen en buiten schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Wat merk je ervan?
De werkzaamheden aan het P.C. Hoofthuis kunnen grotendeels via een gondel langs de gevel worden uitgevoerd, waardoor hinder tot een minimum beperkt blijft.

Voor de werkzaamheden aan het Witte Huis zal vanaf de eerste week van juli 2022 een steiger rondom het pand worden opgebouwd, die tot de afronding van de werkzaamheden zal blijven staan. Steigerbouw, het verwijderen van de te vervangen bakstenen en schuurwerkzaamheden gaan gepaard met geluidshinder. De giftshop en crêperie in het pand kunnen net als de bovengelegen ruimtes - met uitzondering van colleges - gewoon in gebruik blijven.

Ook voor de schilderwerkzaamheden aan Spuistraat 126 zal een steiger worden geplaatst. Het gebouw, en dus ook de Printerette, blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk. Wel zal er sprake zijn van enige geluidshinder vanwege steigerbouw en schuurwerkzaamheden.

Werktijden
De werkzaamheden worden uitgevoerd in de periode juli 2022 tot en met maart 2023 van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 tot 17.00 uur (bij uitzondering tot 19.00 uur). Daarbuiten of in weekenden wordt in principe niet gewerkt. Voor deze werkzaamheden is bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd. In het kader van flora en fauna is een quickscan uitgevoerd naar mossen aan het pand en loopt er nog onderzoek naar vleermuizen.

Oranje Loper
De gevelrenovaties sluiten zowel qua gebied als tijdvak aan op de gemeentelijke ‘Oranje Loper’-projecten. Binnen deze projecten worden straten en 9 bruggen vernieuwd, onder andere in de Raadhuisstraat. Hoewel de werkzaamheden los van elkaar staan, zijn de gevelwerkzaamheden planmatig wel op de ‘Oranje Loper’-projecten afgestemd. Meer over deze projecten vind je op www.amsterdam.nl/projecten/oranjeloper.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je van maandag tot en met donderdag terecht bij omgevingsmanager Abdullah Al Awwardi via 06 21 15 50 32 (ook via Whatsapp) of Omgevingsmanager-uk@uva.nl.