Op donderdag 3 februari mochten UvA-studenten Rosie Zheng en Assamaual Saidi Rabah een ECHO Award 2021 in ontvangst nemen. De ECHO Award wordt ieder jaar uitgereikt aan excellente studenten die hun wortels hebben liggen in Turkije, Noord-Afrika, Azië, Suriname of het Caribisch gebied en die actief sociaal-maatschappelijke betrokkenheid tonen. Rosie Zheng, voormalig bachelorstudent Psychologie en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA, won de Bèta Techniek Award. Assamaual Saidi Rabah, student Rechtsgeleerdheid en Politicologie, won de Loyens & Loeff Law & Taks Award.

Dit jaar werden 42 kandidaten voorgedragen door hogescholen en universiteiten in heel Nederland. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven selecteerde 14 finalisten. Tijdens de ceremonie werden in totaal 4 ECHO Awards uitgereikt. De studenten zijn genomineerd vanwege  hun bovenmatige studieprestaties, hun ondernemende instelling, organiserend vermogen en constructieve aanpak in uitdagingen gerelateerd aan uitsluiting binnen de samenleving.

Rosie Zheng

Rosie is mede-oprichter van We Are STEM (voorheen WiF Students). Naast haar studie is ze actief als projectassistent bij VHTO, Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Ook is ze het hoofd van de Public Affairs afdeling van het anti-racisme platform Asian Raisins, dat zich richt op het agenderen en tegengaan van anti-Aziatisch racisme.

Rosie wist de jury te overtuigen met het vermogen om persoonlijke ervaringen om te zetten in gerichte actie: ‘Ze wist ons mee te nemen in een dagelijkse realiteit waar zij zelf mee te maken heeft en waarin zij gedrevenheid toont om deze zichtbaar te maken en te verbinden met andere vormen van uitsluiting’. Wat de jury zeer waardeerde is hoe Rosie haar studie gebruikt om deze verbinding te maken en hoe zij passie naar praktijk vertaalt op daadkrachtige wijze.

Rosie ziet de prijs als een extra motivatie om door te gaan met haar werk. ‘Het is echt mijn streven om er voor te zorgen dat de technische wereld, waar ik straks zelf in ga werken, een stuk inclusiever wordt. We moeten tijdens het doen van onderzoek en het maken van algoritmen ermee rekening houden dat wat we uitbrengen naar de maatschappij ook een weerspiegeling is van de maatschappij. Dit betekent dus niet alleen de witte man als referentie gebruiken maar ook andere genders en etniciteiten in acht nemen. Hierdoor kunnen we technologieën ontwikkelen die de belangen van alle groepen in de samenleving dienen,’ vertelt Rosie.

Trots is ze ook, op het feit dat ze steeds uitgesprokener wordt. Rosie: “Vroeger was ik echt super verlegen en kon ik totaal niet voor mijzelf opkomen. Door de jaren heen is dit wel beter geworden en doordat ik mij nu inzet voor Asian Raisins en VHTO heb ik ook gelijk de rol ingenomen als rolmodel. Ik voel mij nu een stuk krachtiger en zelfverzekerder om dingen uit te spreken en vooral ook om voor anderen op te komen die zich waarschijnlijk net zoals ik voelen.”

Kijkend naar de toekomst, wil Rosie haar masterstudie Cognitive Neuroscience en Artificial Intelligence afronden en is ze van plan gastlessen te geven en haar kennis met betrekking tot anti-Aziatisch racisme zoveel mogelijk te delen. Daarnaast wil ze graag naar het buitenland, bijvoorbeeld naar China en Amerika, om te onderzoeken hoe daar wordt gewerkt aan diversiteit en inclusie in combinatie met kunstmatige intelligentie.

Assamaual Saidi Rabah

Assamaual is lid van de Centrale Studentenraad, waar hij onder andere werkt aan toegankelijke stilteruimtes binnen de universiteit. Ook is hij oprichter van de Islamitische studentenvereniging Muslim University Students of Amsterdam en taalcoach bij Vluchtelingenwerk Amsterdam.

Assamaual wist de jury te overtuigen met de wijze waarop hij vanuit een sterke zelfbewuste identiteit de verbinding probeert te zoeken met anderen: ‘Hij is in staat gebleken uitdagingen uit zijn jeugd te overwinnen en nu te gebruiken als krachtige motivator om bij te dragen aan een betere samenleving en doet dit met zelfverzekerdheid en vastberadenheid’.

Het winnen van de ECHO Award betekent veel voor Assamaual. ‘In het begin heb ik best wat tegenslagen gehad, maar ik heb altijd doorgezet. Volgens de jury kwam ik heel zelfverzekerd over. Dat komt door mijn eigen ervaringen én omdat ik tot in mijn diepste vezels geloof in het belang van wat ik doe. Voor studenten met een niet-westerse migratieachtergrond, studenten zoals ikzelf, is het belangrijk om te voelen dat je er mag zijn. Dat je moslim kunt zijn én succesvol in Nederland. Dat je je identiteit mag uitdragen en niet bepaalde delen van jezelf thuis moet laten om geaccepteerd te worden, zoals ik vaak hoorde,’ aldus Assamaual.

Assamaual blijft zich inzetten binnen de UvA, wil zich graag door ontwikkelen en kijkt naar en toekomst in de advocatuur en mensenrechten. Daarnaast kijkt hij erg uit naar een bezoek aan het buitenland. Assamaual: ‘Het is enorm interessant om te zien hoe in Amerika bijvoorbeeld op een seculiere universiteit een synagoge, kerk en moskee naast elkaar kunnen staan en iedereen dat vanzelfsprekend vindt. We hebben als Nederlanders heel snel de neiging om verschil als verdeeldheid te beschouwen, wat het gewoon niet is. Inclusie gaat er om dat je ondanks die verschillen, met elkaar een verdraagzame en prettige academische gemeenschap vormt voor iedereen. En daarbij gaat neutraliteit om gelijke behandeling, niet om het onzichtbaar maken van verschillen. Ik kijk uit naar de summercourse aan UCLA om zo nog meer te leren over de aanpak daar.’

Summercourse

De winnaars mogen een volledig verzorgde summercourse volgen aan de University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles.

Lees meer over de ECHO Award

Lees hier het volledige persbericht