Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Na alle eenzame maanden zou een leuke Valentijn wel zo gezellig zijn. En ja, die dient zich dan ook soms heel onverwacht aan via de populaire dating apps of je social media profiel. Meestal te mooi om waar te zijn. Maar pas alsjeblieft op en luister naar de alarmbellen… Want anders ben je niet alleen nog steeds alleen, maar ook nog beroofd van je geld of persoonlijke gegevens die ze kunnen misbruiken. En heel belangrijk: gebruik nooit je UvA-emailadres voor apps die niet met je opleiding te maken hebben!

Bestaat jouw Valentijn wel echt?
Bestaat jouw Valentijn wel echt?

Die Nigeriaanse prins die zijn liefde verklaarde via de mail is inmiddels vast met pensioen, want romantische oplichters gebruiken tegenwoordig dating- en social media apps. Elk jaar worden tienduizenden internetgebruikers het slachtoffer van online liefdeszwendel. Misschien verzachtend: het kan iedereen overkomen. Criminelen benaderen je op datingsites en sociale-mediaplatforms en weten al snel een gevoelige snaar te raken door bijvoorbeeld net te doen of ze iemand uit jouw persoonlijke leven kennen. Het enige dat ze willen geld en persoonlijke informatie stelen.

Leer de red flags kennen!

Je nieuwe ‘vriend’ of vriendin’:

 • vraagt om geld voor dringende zaken, zoals medische kosten of een vliegticket. Stuur nooit geld naar iemand die je niet persoonlijk hebt ontmoet.
 • vraagt om cadeaubonnen naar hem of haar op te sturen. Dat zijn populaire manieren om geld afhandig te maken.
 • zegt ver weg te zijn of in het leger te zitten en daarom iets niet zelf kan kopen zonder jouw hulp.
 • loopt erg hard van stapel, romantisch gezien.
 • zegt persoonlijke afspraken om elkaar te ontmoeten steeds opnieuw af.
 • wil per se ergens anders met je verder praten, dus buiten de dating-app of social media app om.

Denk je dat je een oplichter te pakken hebt?

 • Antwoord niet meer op zijn of haar berichten
 • Schrijf informatie ter identificatie op, zoals zijn of haar e-mailadres.
 • Is er al geld overgemaakt? Neem direct contact op met je bank.
 • Doe aangifte bij de politie.
 • Meld het ook bij de website of app waar je hem of haar hebt ontmoet.

4 tips om jezelf online beter te beschermen

 1. Houd privé en je werk of opleiding gescheiden. Gebruik nooit je UvA-emailadres voor apps of social media platforms; maak een gratis e-mailadres aan voor dergelijke doeleinden.
 2. Denk na over wat je deelt met anderen: wat kan een ander zien van jou en je omgeving? Maak een alternatief profiel aan met een andere naam met beperkte persoonlijke informatie om te delen met nieuwe vrienden op dating apps.
 3. Zet je accountinstellingen op social media op 'prive' of 'alleen voor vrienden': dan maak je het oplichters in elk geval lastiger.
 4. Twijfel je? Doe wat onderzoek. Bestaat het profiel nog maar kort en heeft hij of zij nauwelijks vrienden? Met een reverse image search van de profielfoto kom je er bijvoorbeeld snel achter dat de foto van een heel andere persoon is.

Kijk bij Security op je AZ lijst voor meer tips voor je digitale veiligheid.