Dit voorjaar komt een levend en interactief geluidskunstwerk naar het Science Park: The Noise Gap. Mieke de Roo, kunstenaar en docent bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies, heeft samen met vier studenten van de bacheloropleiding Bèta-gamma een Grassroots Science4all-beurs gekregen. Deze beurs is gericht op het verbeteren van diversiteit en inclusiviteit bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

The Noise Gap: Bèta-gamma-docent Mieke de Roo en studenten Cile van Marken, Annabel Zwarts, Hilal Demirel en Simone Flipse
v.l.n.r.: Cile van Marken, Annabel Zwarts, Mieke de Roo, Hilal Demirel en Simone Flipse

Het kunstwerk is een geluidsinstallatie van verschillende speakers, waar op fluistertoon samenvattingen van wetenschappelijke publicaties over en ervaringen met gender bias worden voorgelezen. De bezoeker zal in het midden van de ruimte het gonzen van stemmen horen. Wanneer de bezoeker dichter bij een van de speakers gaat staan, is het ingesproken verhaal te beluisteren.

Met deze opzet wil de groep op een vernieuwende manier aandacht vestigen op de gender gap in de wetenschap.

Interactief en levend

Studenten en medewerkers die persoonlijke ervaring hebben met gender bias worden uitgenodigd mee te doen door eind februari of begin maart een abstract van een paper en/of een persoonlijke ervaring met gender bias in te komen spreken.

Deze verhalen zullen later dit voorjaar op de Science Park campus te horen zijn om bewustwording over gender bias bij alle studenten en medewerkers van de universiteit te vergroten en de dialoog op gang te brengen.

Noise Gap

Maak onderdeel uit van The Noise Gap

Identificeer jij je als vrouw en wil je meedoen aan dit project?
Kijk voor meer informatie op de website van The Noise Gap en meld je vóór 21 februari aan!