Op woensdag 1 december vond de kick-off plaats van een nieuwe editie van mentoringprogramma Meet your Mentor. De koppels startten deze keer fysiek vanuit de Doelenzaal . Tijdens de bijeenkomst werden de deelnemers geïntroduceerd in het programma én ontdekten mentor en mentee wie hun match de komende drie maanden wordt.

Studentambassadeurs Nur Nicanci, Muni Okebe, voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam en projectleider Meltem Halaceli.

‘Het is de vierde keer dat Meet your Mentor van start gaat, nu voor vijf faculteiten. Dat had ik niet durven hopen toen we startten met dit mentoringprogramma,’ vertelt Meltem Halaceli,  projectleider Meet Your Mentor vanuit het CDO (Chief Diversity Officer) team. ‘Tegelijkertijd verbaast het me ook niet dat we hier nu met een volle zaal zitten. Meet Your Mentor is een evidence-based programma dat haar waarde nu al meerdere malen heeft bewezen. Toch is het fijn om te zien dat steeds meer studenten en mentoren deelnemen en elkaar inspireren.’

Geert ten Dam opende officieel de avond. Zij benadrukte daarbij het belang van dit programma voor de Universiteit van Amsterdam. ‘De kracht van Meet Your Mentor is dat het tweerichtingsverkeer is. De mentees leren van mentoren hoe zij zich kunnen ontwikkelen als professional, maar andersom leren de mentoren evenzoveel van de mentees; voor welke uitdagingen studenten staan, welke uitsluitingsmechanismen ze ervaren en hoe zij daar als mentor verandering in kunnen brengen binnen hun eigen bedrijven en organisaties,’ aldus Geert.

Elkaar leren kennen op basis van waarden

Na het welkomstwoord leerden mentoren en mentees elkaar beter kennen in verschillende groepjes. De opdracht: met elkaar een gezamenlijke top 3 maken uit een lijstje van 10 verschillende waarden, zoals liefde, gezondheid, geld, carrière, religie, onderwijs en cultuur, waarna plenair de uitkomsten werden besproken. Want kun je eigenlijk wel een rangorde maken? Wat versta je onder liefde? Is geld een vereiste voor bepaalde waarden? Is je levensfase bepalend voor wat je belangrijk vindt? Een opdracht die niet zo zeer om het resultaat ging, maar vooral aanzette tot nadenken over hoe waarden samenhangen met de paden die we kiezen en wat we belangrijk vinden op de werkvloer en daarmee een goede start was voor het mentoringprogramma.

Projectleider Meltem Halaceli in gesprek met mentor Ian en mentee Kevin.

Hierna werden de matches bekend gemaakt en konden mentoren en mentees elkaar opzoeken en met een afspraak met elkaar maken om van start te gaan. Mentor Ian van Lidth de Jeude, psycholoog en loopbaanbegeleider, was blij verrast met zijn match: ‘Ik bleek al die tijd al naast hem te zitten aan tafel! Leuk om hem op deze manier al een beetje te leren kennen. We kunnen elkaar denk ik veel leren. Ik ben 66 jaar en ben dol op mijn werk. Dit programma is een voor mij een welkome aanvulling op het werk dat ik al doe; ik hoor het perspectief van jonge mensen met andere uitdagingen dan die ik in mijn dagelijkse praktijk tegenkom.’ Mentee Ilayda Alav, student Rechtsgeleerdheid, doet mee aan Meet Your Mentor omdat ze graag haar netwerk wil verbreden, maar ook meer wil leren over de praktijk. Ilayda:  ‘Dat mis ik op dit moment echt, door het wetenschappelijke karakter van de universiteit mis ik soms een beeld van hoe het dan in het echt is.’ Daarnaast vindt Ilayda het een fijn idee dat de mentoren ook van haar leren. ‘Doordat ik mee doe en de mentoren door mij begrijpen wat er anders kan, maak ik de weg voor andere studenten misschien ook wel makkelijker’ aldus Ilayda.

Over Meet Your Mentor

Meet Your Mentor ondersteunt Nederlandse studenten wiens wortels liggen in Turkije, Noord-Afrika, Azië, Suriname of het Caribisch gebied en eerstegeneratiestudenten in hun overgang naar de arbeidsmarkt. Het programma biedt studenten een mentor met wie zij zich oriënteren op de arbeidsmarkt, uitdagingen kunnen bespreken, en hun kracht als toekomstige young professional ontdekken.

Kijk voor meer informatie op www.meetyourmentor.nl of stuur een mail naar projectleider Meltem Halaceli (meetyourmentor@uva.nl - niet voor inschrijvingen, alleen vragen).