Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Afgelopen vrijdag werd de landelijke duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijsinstellingen bekend gemaakt, de SustainaBul. Van de 32 deelnemende instellingen is de UvA op de 3e plek geëindigd. Een uitslag die laat zien dat we goede stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en ons motiveert in onze missie om verder te verduurzamen.

Afbeelding van de SustainaBul ranking van 2021. Klik op de afbeelding om het Benchmarkrapport te downloaden, inclusief deze resultaten.

In de SustainaBul ranking worden onderwijsinstellingen beoordeeld op de mate waarin zij duurzaamheid hebben verwerkt in het onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Daarnaast wordt gekeken naar Best Practices: concrete en creatieve maatregelen die worden uitgevoerd om verduurzaming te bevorderen.

Duurzaamheid is voor de UvA een belangrijk thema. We hebben een cruciale verantwoordelijkheid bij het versnellen van duurzame verandering in de maatschappij en willen als instelling op het gebied van verduurzaming in de voorhoede opereren. Daarom heeft duurzaamheid een prominente rol in het instellingsplan en we hebben dit jaar het white paper duurzaamheid gepubliceerd. In dit plan presenteren we vijf duurzaamheidsdoelstellingen en concrete maatregelen waarmee we het onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering verduurzamen.

Best Practices

Een aantal maatregelen worden geroemd door de jury van SustainaBul. De Create a Course Challenge met het thema duurzaamheid van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en het Sustainability Grant programma van het Teaching and Learning Centre (TLC) en het IIS zijn hier voorbeelden van. Het Sustainability Grant programma geeft docenten ondersteuning bij het verduurzamen van het curriculum in de vorm van extra uren en coaching. Zo heeft docent geschiedenis Peter van Dam met behulp van het Sustainability Grant programma een vak ontwikkeld over de geschiedenis van de klimaatcrisis (zie onderstaande video). Naast de 3e plek in de SustainaBul ranglijst staan we met het Sustainability Grant programma in de top vijf van Best Practices.

We zijn trots met deze hoge notering in de SustainaBul ranglijst en gaan door met onze missie om te verduurzamen. Lees meer over de ranglijst op SustainaBul.com, en meer over duurzaamheid bij de UvA op deze website.