Met ingang van het nieuwe collegejaar is Urkund de nieuwe tool voor plagiaatdetectie binnen de leeromgeving Canvas. Urkund is geselecteerd na een meervoudig onderhandse aanbesteding.

Het programma vergelijkt de door studenten aangeboden tekst met bestaande teksten uit verschillende bronnen. De mate van overeenkomsten in de tekst met bestaande teksten wordt in een percentage uitgedrukt.

Het intellectueel eigendom van werk van studenten is gewaarborgd. In geen geval zal Urkund eigenaar worden van documenten die aan Urkund worden voorgelegd. De documenten worden alleen bewaard om plagiaatcontroles uit te voeren en om de UvA in staat te stellen eventuele gevallen van plagiaat te onderzoeken.

Urkund moet zich contractueel houden aan de Europese wetgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacy (AVG). Alle bestanden en bijbehorende gegevens worden opgeslagen op servers binnen de Europese Unie. Urkund is een Zweeds bedrijf.

Meer weten?

Meer informatie over Urkund en de regeling 'Fraude en Plagiaat Studenten UvA' vind je in de A-Z onder 'Plagiaat en fraude'. Ga direct naar het lemma.