Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Rector Magnificus Karen Maex ondertekende op 10 januari namens de UvA een overeenkomst waarmee de partners van EPICUR hun samenwerking versterken.

Het samenwerkingsverband van deze European Universities alliance was al van start gegaan in november 2019. Deze overeenkomst bevestigt de steun van de Europese Commissie en versterkt de samenwerking binnen EPICUR, met als doel een aantrekkelijke en  innovatieve Europese universiteit te worden voor de nieuwe generatie Europese burgers, om de maatschappelijke uitdagingen in Europa aan te gaan.

Internationale universiteit

Aan de UvA studeren en werken meer dan 100 nationaliteiten. We willen getalenteerde internationale studenten en academici aantrekken en investeren in uitwisseling, (onderzoeks)netwerken en relaties wereldwijd. Internationale netwerken en samenwerking dragen daaraan bij. De UvA maakt onderdeel uit van een aantal prestigieuze, internationale netwerken van samenwerkende universiteiten;  EPICUR League of European Research Universities (LERU) en Universitas 21 (U21).

Over EPICUR

Samen met  zeven Europese universiteiten nemen we deel aan EPICUR, een alliantie om een innovatieve 'Europese universiteit' te ontwikkelen, voor de nieuwe generatie van Europese burgers, om de grote maatschappelijke uitdagingen in Europa het hoofd te kunnen bieden. Door de Europese Commissie is een subsidie toegekend van 5 miljoen euro voor drie jaar.  Naast het onderwijs op het terrein van de Europese talen en regio’s staat Liberal Arts and Sciences  centraal in het gezamenlijk ontwikkelen van innovatieve onderwijsvormen. Een van de lange-termijndoelen is het creëren van een Europese bachelor in Liberal Arts and Sciences.

De eerste drie jaar vormen de pilotfase. Hierin zijn er zes werkpakketten, die ieder door een van de partners wordt geleid. De UvA leidt het werkpakket gericht op het bevorderen van meertaligheid en inclusieve governance.

Partners EPICUR

De EPICUR-alliantie bestaat uit acht partners, onder penvoerderschap van de Universiteit van Straatsburg. De partnerinstellingen, naast de UvA en de Universiteit van Straatsburg, zijn: Adam-Mickiewicz University of Poznań (Polen), Aristotle University of Thessaloniki (Griekenland), University of Freiburg (Duitsland), University of Haute-Alsace (Frankrijk), Karlsruher Institute for Technology (Duitsland), en University of Natural Resources and Life Sciences (Oostenrijk).

Lees meer over EPICUR

Lees meer over internationalisering aan de UvA