Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari gaat de thermostaat in UvA-gebouwen een paar graden omlaag. In dit bericht lees je waarom de UvA meedoet aan de nationale Warmetruiendag en die dag op eigen initiatief uitbreidt tot een week. Doe met ons mee en win een UvA-trui!

CvB-leden Jan Lintsen (UvA) en Hanneke Reuling (HvA) met studenten van de Green Offices van HvA en UvA. Zij staan achter het idee van de Warmetruienweek.

De nationale Warmetruiendag heeft als doel mensen bewust te maken van hun stookgedrag en het effect ervan op het klimaat. De spelregels zijn simpel: zet de verwarming lager, trek in plaats daarvan een (extra) warme trui aan en bespaar 6 procent energie en CO2 per graad.

Wat bespaart de UvA met Warmetruienweek?

In de meeste UvA-gebouwen staat de verwarming ingesteld op een temperatuur tussen de 21 en 23 graden Celsius. Door de thermostaat van onze gebouwen een hele week op 20 graden te zetten besparen we ongeveer 13.000 kg CO2. Dit is een geschatte besparing die afhankelijk is van andere factoren zoals de buitentemperatuur gedurende die week.

Waarom een week in plaats van een dag?

De UvA doet al een aantal jaren mee met de nationale Warmetruiendag. Die valt dit jaar op vrijdag 7 februari, maar op vrijdagen zijn veel UvA-medewerkers vrij en zijn er minder studenten aanwezig op onze campussen. De bedoeling van Warmetruienweek is dat we zo veel mogelijk van onze studenten en medewerkers bewust maken van hun stookgedrag en het effect daarvan op het klimaat. Door de actie uit te breiden naar een week hopen we meer studenten en medewerkers te bereiken en te inspireren om ons voorbeeld te volgen.

De winst van een kleine stad

De echte winst voor het klimaat zit namelijk bij onze medewerkers en studenten. Als de UvA - als kleine stad met ruim 30.000 studenten en 6.000 medewerkers  - een heel jaar lang de kachel 1 graad lager zet, dan zouden we daar ongeveer 1.400 woningen van kunnen verwarmen met een reductie van 3.923 ton CO2. Die besparing is vele malen groter en belangrijker dan de besparing die we behalen door in UvA-gebouwen een week lang de thermostaat een paar graden lager te zetten.

Verwarm jezelf, niet de planeet en win een UvA-trui

De UvA hoopt daarom dat Warmetruienweek een effect heeft op het stookgedrag van onze medewerkers en studenten. In hun eigen huizen, maar ook in UvA-gebouwen kan ervaren kou of warmte vaak worden opgelost door een trui aan of uit te trekken.

Mensen verschillen nu eenmaal in hun voorkeur voor een comfortabele ruimtetemperatuur, daarom is extra of minder kleding een betere en duurzamere oplossing dan het aanpassen van de ruimtetemperatuur. De temperatuur van onze gebouwen kan daarmee op termijn misschien wel structureel een paar graden lager. Daarmee zouden we onze stookrekening dan weer omlaag brengen en meer winst voor het klimaat behalen.

Doe jij mee met Warmetruienweek? Maak zelf een leuke foto met jouw eigen warme trui en win een echte UvA-trui. Stuur voor 7 februari je leukste foto naar communicatie-fs@uva.nl en win een van de 5 UvA-truien.

Duurzaamheid op de UvA

De UvA streeft ernaar maximaal bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dit doen we door duurzaamheid een prominente plaats te geven in ons onderzoek en onderwijs en onze bedrijfsvoering, bijvoorbeeld met Warmetruienweek. In de komende jaren zullen we onze inspanningen op dit terrein verder opvoeren, hiertoe is inmiddels een eerste aanzet gegeven met het Green Paper Duurzaamheid.

Meer weten over duurzaamheid bij de UvA

Ook studentenorganisatie UvA Green Office zet zich in voor duurzaamheid op de UvA. Dat doen ze onder andere door colleges en symposia te organiseren over duurzaamheid, markten voor tweedehands kleding te houden en een gids te maken die Amsterdammers helpt groenere keuzes te maken.

Meer weten over (de activiteiten van) UvA Green Office

Interview met UvA Green Office