EN

Vanaf 1 augustus 2020 mag er niet meer gerookt worden op de terreinen van de UvA. Nederlandse onderwijsinstellingen, van basisscholen tot universiteiten, zijn vanaf die dag verplicht om een volledig rookvrij terrein te hebben.

Ook de UvA wil studenten en medewerkers een gezonde en rookvrije leer- en werkomgeving bieden. Het nieuwe beleid helpt mensen die willen stoppen met roken, het beschermt mee-rokers tegen tabaksrook en zorgt ervoor dat minder jongeren beginnen met roken.

Stap voor stap maatregelen

Augustus 2020 lijkt nog ver weg, maar we informeren je hier graag nu al over. Van januari 2020 tot augustus 2020 gaan we stap voor stap maatregelen nemen om aan de wet te kunnen voldoen. Sommige mensen zijn hier blij mee, anderen vinden het lastig. Studenten, medewerkers en bezoekers, rokers en niet-rokers, zullen de veranderingen merken in de omgevingen van de gebouwen en campussen.

Nadat bekend is welke specifieke regels er voor hoger onderwijsinstellingen komen en we afspraken hebben gemaakt met buurtbewoners en de gemeente Amsterdam, starten we met de voorlichting over de nieuwe regels. Ook zullen er dan borden op de campussen komen met ‘Dit terrein is rookvrij’ en gaan we asbaktegels- en palen verwijderen. We informeren iedereen tijdig over de maatregelen, waar je buiten de terreinen dan wel kunt roken en welke sancties er zijn als mensen toch roken op de UvA-terreinen.

Stoppen met roken?

Wil je hulp bij het stoppen met roken? Kijk eens op jongeren.rokeninfo.nl of ikstopnu.nl of neem contact op met je huisarts of de studentenartsen. De hulp voor stoppen met roken wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Vanaf 1 januari 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen, dus kost het je niets.