EN uva.nl

Het Centraal Stembureau van de UvA heeft maandag 27 mei de uitslagen van de Studentenraadsverkiezingen bekend gemaakt. Het totale opkomstpercentage is 15,4 procent. UvASociaal blijft de grootste partij in de Centrale Studentenraad.

Centrale Studentenraad

Van de 34.809 stemgerechtigde studenten bracht 4.425 studenten een stem uit voor de CSR. Dat komt neer op een opkomstpercentage van 12,7 procent. UvASociaal haalde 1.639 stemmen binnen en verdient daarmee vier zetels. De Vrije Student kreeg 1.008 stemmen en krijgt twee zetels in de raad. Nieuwkomer Inter behaalde 815 stemmen en krijgt een zetel in de nieuwe CSR. Red UvA en SLAAFS kregen respectievelijk 371 en 351 stemmen, voor beide partijen niet genoeg om een zetel te bemachtigen.

De Centrale Studentenraad bestaat uit zeven direct verkozen kandidaten en zeven afgevaardigden vanuit de verschillende facultaire studentenraden. Wie dat zijn vanuit welke studentenraad wordt later bekend.

Economie en Bedrijfskunde

Op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde verdelen List Sefa, UvASociaal en Inter de zetels. List Sefa gaat met zeven zetels aan de haal, UvASociaal krijgt er twee en de laatste zetel gaat naar Inter. Op de FEB bracht 24,0 procent van de stemgerechtigde studenten een stem uit.

Geesteswetenschappen

Studentenpartij Trots op FGw (TOF) heeft op de Faculteit Geesteswetenschappen acht van de in totaal twaalf beschikbare zetels behaald. De Vrije Student en Red UvA krijgen ieder twee zetels. Voor de faculteit Geesteswetenschappen ligt het opkomstpercentage op 15,4 procent.

Geneeskunde & Co-assistenten

MFAS, de enige partij die meedeed aan de verkiezingen op het AMC, wint alle zeven beschikbare zetels. 33,1 procent van de studenten bracht daarvoor een stem uit.

Ook bij de studentenraad voor de Co-assistenten wint MFAS als enige deelnemende partij alle drie de zetels. 17,2 procent bracht een stem uit.

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

De studentenraad op de FMG wordt dit jaar voor het eerst gekozen vanuit vier verschillende subdisctricten. In het subdistrict Social Science bracht 17,5 procent van de stemgerechtigde studenten een stem uit. UvASociaal wint daar 6 van de zeven beschikbare zetels, De Vrije Student eist de overblijvende stem op.

Bij het subdistrict Psychology bracht slechts 6,4 procent van de studenten een stem uit. Omdat UvASociaal de enige partij is die meedeed in dit district, gaat die zetel dus ook automatisch naar die partij.

In het subdistrict Communication Science maakte 11,4 procent van de stemgerechtigde studenten gebruik van hun stemrecht. Ook daar gingen alle zetels (4) naar de enige deelnemende partij, namelijk UvASociaal.

In het vierde kiesdistrict, Child Development and Education, waren niet genoeg kandidaten om verkiezingen te houden. Desalniettemin nam 0,51 procent van de studenten de moeite een blanco stem uit te brengen.

Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Ook op de FNWI komen twee verschillende partijen in de raad waarvan er een duidelijk de grootste is: LIEF behaalt tien van de in totaal twaalf beschikbare zetels. SLAAFS bemachtigd de overige twee zetels. Red UvA behaalt te weinig stemmen voor een zetel. Het opkomstpercentage op de FNWI is 17,2 procent.

Studentenraad Rechtsgeleerdheid

Op de rechtenfaculteit wordt net als op de FMG voor het eerst gewerkt met een districtenstelsel. Studenten PPLE konden alleen op kandidaten uit het PPLE-district stemmen. De rest van de FdR-studenten stemt op de overige kandidaten binnen de faculteit.

Binnen het PPLE-district ligt de opkomst met 71,0 procent erg hoog. Inter eist daarbij als enige deelnemende partij alle vier de beschikbare zetels op. Op de rest van de rechtenfaculteit ligt het opkomstpercentage met 16,5 procent een stuk lager. OpRecht en De Vrije Student verdeelden de acht beschikbare zetels, beide partijen krijgen er vier.

Tandheelkunde

Op de tandheelkundefaculteit (ACTA) was het opkomstpercentage met 18,8 procent aanzienlijk lager dan vorig jaar toen er nog door 54,7 procent van de studenten werd gestemd. Alle acht de beschikbare zetels gaan naar Kies ACTA, de enige partij die aan de verkiezingen mee deed.

Opkomstpercentage per studentenraad

CSR