Continu Wi-Fi verbinding in -en rond- alle gebouwen van de UvA zorgt voor jouw toegang tot je e-mail, documenten én je social media-updates. In alle 45 gebouwen en op alle 248 verdiepingen. Best indrukwekkend!

Foto Gertjan Scharloo

Gertjan Scharloo, werkzaam voor ICT Services, is dagelijks met de Wi-Fi verbindingen bezig, samen met zijn team, bestaande uit twee mannen en een vrouw. Zij zorgen dagelijks voor tienduizenden zo stabiel mogelijke Wi-Fi verbindingen. Om preciezer te zijn: gemiddeld zo’n 30.000 gelijktijdige verbindingen per dag, met pieken van 36.000! “Echt een state-of-the-art Wi-Fi netwerk. Wij hebben een van de grootste draadloze netwerken van Nederland onder onze hoede. De verbinding is heel stabiel, en dat met zoveel gebruikers; daar ben ik best trots op.”

Problemen oplossen

Het dagelijks werk bestaat onder andere uit het herkennen van problemen en het oplossen van storingen. Hiervoor heeft het team een directe lijn met de Servicedesk ICT Services en het Operations Control Center (OCC). Vanuit het OCC monitoren we onder andere dingen zoals de stabiliteit van ons netwerk en de prestaties van bijvoorbeeld de website, Canvas, de Studiegids, Outlook en Webmail. Gertjan: “Zodra er bij de servicedesk veel meldingen tegelijk binnenkomen, zoomen we direct in op het probleem en schakelen we heel snel om het op te lossen. Daarnaast onderhouden we de 3.200 accespoints; dat zijn de fysieke ‘kastjes’ waardoor iedereen een Wi-Fi verbinding kan maken. Het onderhouden en vervangen van accespoints behoort ook tot ons dagelijks werk. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse projecten zoals UvA Spacefinder, de tool om onder andere lege studieruimtes te vinden. ”

Nieuwste technologische snufjes

Waar Gertjan enthousiast van wordt zijn nieuwe snufjes. “Binnenkort starten we met een pilot. Dan gaan we het allernieuwste type accespoint testen, in het Theo Thijssenhuis van de HvA. Als dit goed gaat introduceren we deze ook bij de UvA. Dat vind ik mooi. Waar ik echt op zit te wachten is een sensor op locatie om op afstand informatie over de ervaring van Wi-Fi gebruikers ter plekke te krijgen. Zo’n sensor gebruiken we nog niet overal vanwege de omvang van ons netwerk en de kosten. Het zou ons helpen om beter te begrijpen hoe onze studenten en medewerkers het gebruik van Wi-Fi ervaren. Dat is het leuke, zoeken naar ruimte voor verbetering.”

Over ICT Services

ICT Services is een van de vier gemeenschappelijke diensten van UvA en HvA. Er werken ongeveer 280 mensen. Behalve voor Wi-Fi zorgen we onder andere ook voor servers, dataopslag, IT-Architectuur en consultancy, onderwijs ondersteunende diensten als Canvas en SIS en leveren we maatwerkdiensten voor faculteiten zoals bijzondere applicaties.

Banner - op onze diensten kun je rekenen