Heb je het programma van de Health Week al gezien? Van 13 t/m 16 mei worden er uiteenlopende lezingen, workshops en activiteiten georganiseerd in het teken van ‘balans’. Er zijn al diverse activiteiten volgeboekt, dus meld je snel aan! We lichten hier een paar interessante lezingen uit.

De kick-off op maandag 13 mei (Engelstalig)

Rector magnificus Karen Maex opent de Health Week, waarna hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers zal spreken over balans in het studentenleven. Twee studenten gaan vervolgens in op hun persoonlijke ervaringen met (on)balans en hoe zij hiermee hebben leren omgaan. De kick-off wordt afgesloten door slaaponderzoeker en student Psychobiologie Colin Altena die antwoord geeft op wat slapen doet met ons geheugen, met stress en natuurlijk balans!

‘Heel de mens, een leven lang zorgdilemma’s’

Op dinsdag 14 mei gaat oud-universiteitshoogleraar Gedrag en Maatschappij Louise Gunning graag met je in discussie over zorgdilemma’s. De gelijknamige bundel ‘Heel de mens, een leven lang zorgdilemma’s’, is het resultaat van een succesvolle collegereeks over actuele dilemma's in de zorg en in de samenleving, die zijn ontstaan door technische en andere innovaties. Wat kun je verwachten? Denk aan dilemma’s als: hoever kunnen we gaan in het genetisch aanpassen van embryo’s? Of in de aanpak van obesitas bij kinderen? Zouden we de kostbare medicijnen van ernstig zieke mensen wel of niet moeten vergoeden? En moeten we het vrijwillig levenseinde toestaan? Voor elke levensfase, van embryo tot hoogbejaard, staat een dilemma centraal.

What does stress do to your brain? (Engelstalig)

Ook op dinsdag 14 mei: ‘Wat doet stress met je brein?’. Iedereen voelt zich weleens gestresst, maar wat is stress precies? Paul Lucassen, hoogleraar bij het Swammerdam Instituut (SILS) van de FNWI, zal uitleg geven over de neurobiologie van stress en wat het doet met zowel je lichaam als je brein.

Wat je kunt verwachten? Bekijk dit filmpje van Paul Lucassen over de plasticiteit van het brein!

Perspectives on Addiction (Engelstalig)

Op donderdag 16 mei verzorgt hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers een interessante lezing over verslavingen. Veel studenten gebruiken zowel legale als illegale verslavende middelen, variërend van een paar drankjes na een examen tot zwaar gebruik van meerdere middelen. Wat doet dit met studiedoelen en andere levensdoelen? Denk aan het onderhouden van relaties, een bijbaan of in sommige gevallen zelfs een plaats om te leven? Verslaving wordt vanuit de biomedische onderzoekstraditie aangeduid als een chronische hersenziekte (met een genetische component), terwijl de sociale wetenschappen wijzen op sociale context en het vaak waargenomen spontane herstel. Wat zijn de behandelopties bekeken vanuit deze perspectieven? Is je interesse gewekt? Kom dan naar deze lezing!

Bekijk hier het volledige programma van de UvA Health Week.