Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is een petitie gestart voor de vrijlating van Rami Sidky, oud-student Internationale Betrekkingen van de UvA. Sidky zit al sinds mei 2018 gevangen in Egypte vanwege een lied dat hij als muzikant noch geschreven, noch geproduceerd of gespeeld heeft.

Het gaat om het lied “Balaha” van een andere muzikant, Ramy Essam, dat kritisch is over de Egyptische president Sisi. Rami Sidky speelde van tot 2013 in de band van Essam, maar heeft in daarna ook het persoonlijke contact verbroken. Toch verblijft Sidky nu al bijna een jaar in voorhechtenis zonder einde in zicht.

Amnesty omschrijft de gevangenisomstandigheden in Egypte als mensonwaardig. Amnesty-directeur Eduard Nazarski somt op: ‘Sidky's gezondheid is slecht, hij slaapt op de kale grond, zonder deken, met meerdere mensen in een krappe cel. We hebben ernstige vermoedens dat hij gemarteld is.’

UvA-docent en junior tutor: ‘Rami is een rustige, open jongen’

De actie van Amnesty is aangezwengeld door universitair docent Vivienne Matthies-Boon (Politicologie). Rami Sidky was een student van Matthies-Boon, die hem omschrijft als een ‘rustige jongen, open, meegaand en begripvol’. ‘Hij liep voorheen gewoon vrolijk door de gangen van Roeterseiland, en nu wordt hij zowel fysiek als geestelijk kapot gemaakt in een Egyptische cel voor een lied waar hij niets mee van doen heeft. Dit is gewoon verschrikkelijk. Gelukkig hebben de VN, het Europees parlement, de Duitse en Nederlandse politici ook hun grote zorgen geuit, maar we vragen nu ook om de expliciete steun van onze studenten en collega’s om een einde te maken aan deze nachtmerrie. We vragen dus iedereen om de Amnesty-petitie voor de vrijlating van Rami te ondertekenen.’

Steun betuigen?

Laat ook je naam achter op het mailadres freeramisidky@gmail.com als je op de hoogte gehouden wilt worden van verdere acties.