Geert ten Dam beantwoordt vier vragen over de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Wat vond je van de Mars voor Onderwijs?

De Mars voor Onderwijs trok op vrijdagmiddag ongeveer 500 deelnemers, dat is een mooie opkomst. Ik ben blij dat medewerkers en studenten hun betrokkenheid toonden, want ze vragen aandacht voor grotendeels dezelfde zaken waar ook wij zorgen over hebben, namelijk de investeringen in onderwijs en onderzoek.

Het is heel jammer dat de avond zo vervelend afliep. Toen de mars rond 5 uur was afgelopen, zijn de meeste deelnemers naar huis gegaan. Een aantal studenten wilde echter overnachten op het Roeterseilandterrein. Dat konden we niet toestaan.

Natuurlijk, demonstreren is een recht, maar UvA-gebouwen of UvA-terrein bezetten of blokkeren staan we niet toe. Daar trekken we de grens. Samen met de decanen zijn we verantwoordelijk voor de gebouwen, het terrein en de (sociale) veiligheid van onze medewerkers en studenten. Onderwijs en onderzoek moeten bovendien altijd doorgang kunnen vinden. En dat gold vorige week ook voor de geplande (buiten)activiteiten van de Universiteitsdag. We hebben de actievoerders een aantal maal gevraagd om te vertrekken en uitgelegd waarom we dat verzoek deden, en toen daar geen gehoor aan werd gegeven, hebben we de assistentie van de politie ingeroepen.

Hoe ging het zaterdag tijdens de Universiteitsdag?

De Universiteitsdag zelf was echt geslaagd. Tijdens de speciale sessie van Room for Discussion protesteerde een groep studenten. Ze kregen van de organiserende studenten de ruimte om hun punt te maken. Daarna was ik graag met hen in gesprek gegaan, maar helaas liepen ze weg.

Dat was  jammer. We zijn het inhoudelijk op veel punten met elkaar eens, dat probeer ik steeds maar duidelijk te maken, we zetten ons allemaal in tegen een te hoge werkdruk en de bezuinigingen in onderwijs en onderzoek. Wij blijven daar ook zelf in Den Haag en binnen onze bestuurlijke netwerken actief aandacht voor vragen.

En, hoe gaat het nu verder?

Specifiek met betrekking tot de actiegroepen? Het belangrijkste voor de komende weken is om weer in gesprek te komen en te blijven. Om die reden  sturen we vertegenwoordigers van Humanities Rally, New University en ASVA snel een uitnodiging  voor een constructief gesprek. Ik hoop echt dat ze daar op in gaan want – ik blijf het herhalen– we hebben grotendeels dezelfde belangen. Het zou zonde zijn om onze energie te steken in negatieve zaken, terwijl we die beter kunnen gebruiken om iets positiefs te bereiken.

Hoe blijven we op de hoogte?

We proberen iedereen op de hoogte te houden van wat we doen en waarom we bepaalde keuzes maken. Afgelopen zaterdag hebben we een reactie gegeven die te lezen is op de UvA-website en verschillende externe websites en ik heb een aantal journalisten te woord gestaan. Iedereen die vragen, opmerkingen of tips heeft, loop alsjeblieft bij ons langs. Karen, Jan of ik hebben onze deuren altijd openstaan en horen graag hoe jullie over bepaalde zaken denken.