De Nationale DenkTank zoekt ondernemende, creatieve en ambitieuze academici die zich graag inzetten voor het maatschappelijk belang. Jouw initiatief en inzet is onmisbaar om de doelstelling te realiseren: de Nederlandse samenleving met slimme en eigenzinnige initiatieven vooruit te helpen. In 2018 is het thema van de DenkTank: “Circulaire Economie”.

logo Nationale DenkTank

Ben jij wo-student, pas afgestudeerd of promovendus? Ben je creatief, onafhankelijk en ondernemend? Ben je in staat om te werken in een multidisciplinair team en wil je graag bijdragen aan het verbeteren van de maatschappij? Wil je je daarnaast ontwikkelen en je netwerk uitbreiden? Dan is de Nationale DenkTank iets voor jou!

De Nationale DenkTank

De Nationale DenkTank is een vier maanden durend project waaraan ongeveer twintig jonge academici fulltime deelnemen. Van half augustus tot half december werkt het team, onder begeleiding van McKinsey & Company, aan visionaire, creatieve én praktische oplossingen voor een urgent maatschappelijk vraagstuk. Het team wordt daarin bij gestaan door partners en alumni van de stichting en kan rekenen op de input van experts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. De UvA is al jaren structurele partner van Stichting de Nationale DenkTank.

Circulaire Economie

De ambitie van de Rijksoverheid is om de Nederlandse economie volledig circulair te laten zijn in 2050. In Nederland is de interesse in en focus op een verandering van lineaire naar circulaire economie in de afgelopen jaren gestegen en komen er steeds meer bedrijven die werken volgens circulaire principes.

De Nationale DenkTank 2018 zet zich graag in om deze transitie succesvol te helpen vormgeven en versnellen. De gezamenlijke uitdaging is dat circulair het bestaande systeem moet vervangen; nu leven we nog in een bestaand (lineair) systeem.

Hoe zorgen we ervoor dat economische welvaart een positieve bijdrage levert aan materiaalbehoud, biodiversiteit en klimaat? Wat is ervoor nodig om succesvolle circulaire initiatieven beter op te schalen? Hoe zien onze toekomstige banen in een circulaire economie eruit? En hoe stimuleren we burgers om vanuit een refuse and reduce mentaliteit te handelen in plaats van uit een take and waste mentaliteit? Vanuit onder meer deze vragen is de voorlopige onderzoeksvraag voor de Nationale DenkTank 2018 geformuleerd: ‘Hoe ziet de circulaire metropool van de toekomst eruit en wat is er voor nodig om deze te realiseren?’

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over wat deelname aan de Nationale DenkTank inhoudt? Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Voor informatie over het thema, deelname, praktische zaken en ervaringen van studenten die je voorgingen kun je terecht op de site van de Nationale Denktank.