Vanaf komend collegejaar kunnen maximaal 400 UvA-studenten gaan flexstuderen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vandaag akkoord gegeven op onze aanvraag voor deelname aan de pilot.

Het gaat om een pilot van in ieder geval twee jaar, waarin flexstudenten alleen collegegeld betalen voor de vakken die ze gaan volgen. Vanaf september 2017 staat de pilot open voor herinschrijvers van de volgende bacheloropleidingen: Economie en Bedrijfskunde, Fiscale economie, Econometrie en Operationele Research, Communicatiewetenschap, Sociologie en Biologie. En de masteropleidingen: Arbeidsrecht, Onderwijskunde, Communicatiewetenschap (Communication Science), Sociologie (Sociology), Planologie (Urban and Regional Planning), Sociale Geografie (Human Geography) en Earth Sciences. In studiejaar 2018-2019 zullen meer opleidingen volgen.

Achtergrond

Het initiatief voor de pilot flexstuderen kwam van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), VVD en PvdA. De pilot is een kans om te onderzoeken wat er gebeurt als studenten meer regie krijgen over het tempo van hun studie, zodat dat beter kan aansluiten bij hun individuele behoeften en ambities. Op die manier kunnen studenten hun opleiding beter combineren met andere activiteiten, zoals een stage, (bestuurs)werk, een eigen onderneming of zorgtaken.

Hoe verder?

Op 16 maart is er een informatiebijeenkomst geweest voor studieadviseurs en andere betrokkenen van de deelnemende opleidingen. Begin april ontvangen de studenten van de deelnemende opleidingen een mail met meer informatie. Vanaf 8 mei, als de herinschrijving start, kunnen studenten zich tot uiterlijk 31 mei aanmelden door in Studielink de optie 'flexstuderen' aan te vinken. Bij te grote belangstelling voor een opleiding of in totaal vindt op 8 mei een loting plaats. Vanaf 9 mei geldt het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Meer informatie

Vragen over de pilot in jouw opleiding? Neem dan contact op met je studieadviseur. Voor algemene vragen over de pilot kun je terecht bij Arne Brentjes, A.J.Brentjes@uva.nl