Cognitieve neurowetenschapper Lukas Snoek en taalwetenschapper Sybren Spit, beide promovendi aan de Universiteit van Amsterdam, zijn twee van de nieuwe jonge wetenschappers op de website Faces of Science. Ze gaan hier bloggen over hoe het is om te werken in de wetenschap.

Op Faces of Science berichten jonge wetenschappers over de dagelijkse praktijk van het werken in de wetenschap en waar ze mee te maken krijgen. Snoek (25) houdt zich onder meer bezig met emoties meten in het brein. Hij onderzoekt of dit mogelijk is door geavanceerde analyses op hersenscans toe te passen en probeert zo de grenzen te verkennen van wat we wel en niet kunnen meten in het brein.

Taalkundige Spit (24) onderzoekt of kinderen doorhebben dat er talige regels zijn, ook al kunnen ze dit niet zelf onder woorden brengen. Want, zo schrijft hij op Faces of Science, ‘vaak wordt gedacht dat jonge kinderen zich er niet van bewust zijn dat de taal die ze leren bestaat uit allerlei grammaticale regels. Welke kleuter kan nou uitleggen hoe hij of zij een zin maakt?’

Realistisch inkijkje

Faces of Science is een initiatief van de KNAW en De Jonge Akademie, met als doel studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo een realistisch inkijkje geven in het leven van een wetenschapper, en bovendien de jonge wetenschappers in de schijnwerpers zetten. Via filmpjes, blogs, artikelen en nog veel meer kan de bezoeker de wereld van de wetenschap ontdekken. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Kennislink.nl en FastFacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht.

Eerder viel de eer te beurt aan UvA-wetenschapper Hugo Doeleman, die werkte bij de onderzoeksgroep Resonant Nanophotonics van het FOM-instituut AMOLF. Hij probeerde licht te vangen in een zogenaamde ‘nano-schijf’ om er uiteindelijk computers op te laten werken.