Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In 2017 viert de UvA haar 385-jarig bestaan. Door het jaar heen zijn er tal van activiteiten om het lustrum luister bij te zetten. De Dies Natalis is de eerste bijeenkomst van het lustrumjaar. Op die dag worden ook lustrumbeurzen voor promovendi gelanceerd en krijgen jarigen een kleine traktatie.

Inspiring generations

Het thema van de lustrumviering is ‘Inspiring generations’, verwijzend naar de rol van de universiteit in verleden, heden en toekomst. Het zwaartepunt van de viering ligt in het najaar. Bestaande activiteiten als de Universiteitsdag, voorlichtingsdagen en de Opening Academisch Jaar krijgen een extra lustrumglans. Daarnaast zijn er speciale lustrumactiviteiten zoals pop-up colleges, een Universiteitsnacht, een feest voor medewerkers en studenten aansluitend aan de Opening Academisch Jaar en de collegereeks ‘The next big thing’ onder leiding van Rens Bod, waarin elf wetenschappers de toekomst van wetenschap centraal stellen. Zo wil de UvA haar verjaardag binnen en buiten haar muren vieren.

Dies

De eerste bijeenkomst in het lustrumjaar is de Dies Natalis, die dit jaar in het teken staat van de rectoraatsoverdracht. Voorgangster Dymph van der Boom gaat in haar afscheidsrede in op verschillende grote uitdagingen die de UvA in deze eeuw te wachten staat en de consequenties hiervan voor onderzoek en onderwijs. Vervolgens houdt Karen Maex haar inaugurele rede als rector magnificus, waarin zij de positie van de universiteit in de wereld van morgen bediscussieert.

Traktaties en meer informatie

Wie jarig is, trakteert. Vanaf de Dies Natalis worden via het web speciale lustrumbeurzen voor promovendi opengesteld. De beurzen bieden promovendi een extra mogelijkheid om internationale ervaring op te doen. 

Medewerkers, studenten en alumni die ook op 8 januari jarig zijn, kregen een bericht dat er een traktatie voor hen klaarligt. Jarigen van buiten de UvA zijn via Facebook geattendeerd op de traktatie die zij op 9 januari kunnen ophalen.

Meer informatie over de activiteiten wordt binnenkort gepubliceerd op de site die in de maak is.

Het programma komt in samenwerking met een klein team van medewerkers en studenten tot stand, onder voorzitterschap van Geert ten Dam.