Maandag 5 september ging officieel het Academisch Jaar 2016-2017 van start. Niet alleen startten de colleges, in de middag werd het academisch jaar officieel geopend in de Aula. De opening werd feestelijk afgesloten in het Atrium.

Fotograaf: Dirk Gillissen

Voor veel studenten en docenten startte het Academisch Jaar 2016-2017 maandagochtend al met hun eerste colleges. Verschillende collegeleden en decanen haakten in de ochtend bij een eerstejaarsvak aan om een gastcollege te verzorgen.

Bekijk de video hiervan

Programma in de Aula

De officiële opening in de Aula stond in het teken van de maatschappelijke opdracht van de Universiteit van Amsterdam in de stad en in (inter)nationaal perspectief. Collegevoorzitter Geert ten Dam ging in haar speech Het democratisch tekort in op de spanning tussen toegankelijkheid, kwaliteit en internationale samenwerking.

Schrijver en journalist Hassan Bahara liet in een gesproken column zijn licht schijnen over diversiteit en de discussie hierover in de academische gemeenschap. Ook was er een bijdrage van studentassessor Lianne Schmidt.

Fotograaf: Dirk Gillissen

Speciale editie Room for Discussion

Room for Discussion, het wekelijkse interviewprogramma van studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA, verplaatste hun ‘huiskamer’ speciaal voor de Opening Academisch Jaar naar de Aula. Maarten Hajer, tot vorig jaar directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en hoogleraar Bestuur & Beleid aan de UvA en nu faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, nam plaats op de Chesterfield en werd geïnterviewd door Dylan Ahern en Igno Notermans.

PechaKucha

Twintig slides, iedere slide is twintig seconden in beeld: dat is een PechaKucha. Deze korte, visuele presentatie duurt 20x20 = 400 seconden, ofwel 6 minuten en 40 seconden. Bert Vercnocke, postdoctoraal onderzoeker Theoretische Natuurkunde, en Marte Otten, docent Psychologie, presenteerden hun onderzoek aan de hand van een PechaKucha.

Feestelijke afsluiting in Atrium

Opening Academisch Jaar werd afgesloten in het Atrium met een optreden van de band Sunday Sun.

De band Sunday Sun. Fotograaf: Dirk Gillissen

Het kwartet Sunday Sun bestaat uit Koen-Willem Toering, Yoshi Breen, Dave Menkehorst en Jan Teertstra. De band bracht in juni 2012 zijn eerste EP uit en er volgen er datzelfde jaar nog twee. De track ‘Highly Respected Rebel’ levert ze in 2012 de titel 3FM Serious Talent op. Inmiddels toeren ze het hele land door en ligt hun tweede album getiteld ‘Live Out Loud’ in de winkels.