Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Droom mee over de toekomst van Europa en Amsterdam tijdens de Amsterdamlezingen 2016! Wat speelt er in de wereld om ons heen? Hoe gaat het verder met Europa? Op 18 april is de aftrap van de reeks lezingen van hoogleraren met als thema: ‘Derde gouden eeuw’.

De toekomst van Europa

Tot en met 30 mei kan iedereen een lezing van een half uur bijwonen gevolgd door een avondvullende dialoog tussen spreker en publiek. Dit keer staat Europa centraal, ten tijde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Christianne Smit trapt af met een lezing over de ambities, inspiraties en dromen van volksverheffers die zich eind 19e eeuw in Nederland inzetten voor een ideale samenleving. Rens Vliegenthart vertelt over hoe de media onze kennis van en mening over de EU beïnvloedt. Marieke de Goede vertelt over speculatieve veiligheid in Europa. Frank Vandenbroucke droomt over een Europese Sociale Unie, waarbij sociale doelstellingen aan de basis zouden moeten liggen van de EU. Spreker Jan Zielonka gaat in een Engelstalige lezing in op een nieuwe vorm van Europese integratie met vele centra, in plaats van een centrale macht.

Meld je nu aan

De lezingen zijn vrij toegankelijk. Meld je aan via de website van Amsterdamlezingen 2016.

Over de Amsterdamlezingen

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen. Hij is ook de initiator van de tentoonstelling Volksvlijt2056 in de centrale OBA.