Van onderzoeker en striptekenaar Nick Sousanis, verscheen onlangs een bijzonder proefschrift in stripvorm ‘Unflattening’. Van 15 januari t/m 27 januari zijn delen van zijn werk te zien bij de pop-up expositie in ‘De Brug’, op de Roeterseiland Campus.

Pictures on Reality Sousanis IIS 2015

Ontvlakking van de massa

Mede geïnspireerd op Edwin Abbott’s portret van ‘Flatland’ begint Sousanis zijn betoog door te beschrijven en vooral ook te laten zien hoezeer wij, om te functioneren in onze samenleving, niet ontkomen aan een vergaande standaardisering. Naast een beknopte uitleg van het opnemen en doorgeven van kennis, laat Sousanis ook zijn kritische visie zien op hoe de mens wordt gevormd door zijn omgeving en het onderwijs dat hij heeft genoten. Massa’s getekende mensen worden als een soort mummies getoond, ontdaan van alle individualiteit. Met ‘Unflattening’ wil hij aantonen op welke manieren en plaatsen die vervlakking plaatsvindt en tevens zichtbaar maken hoe wij weer meer diepte kunnen leren zien.

Volgens Sousanis kan onder meer een interdisciplinaire benadering van vraagstukken ertoe bijdragen dat onze kennis en omgang met de werkelijkheid ‘unflattened’ wordt. Na deze ‘ontvlakking’ worden aspecten zichtbaar gemaakt die vanwege analyse en standaardisering verloren dreigen te gaan. Een prachtig en buitengewoon pleidooi voor een ’bevrijding van je blikveld’.

Waar is de expositie te zien?

Raak geïnspireerd door de beelden van Sousanis en vorm nieuwe perspectieven op de werkelijkheid. De pop-up tentoonstelling is te zien op verschillende UvA-locaties:

• 2 feb tot 18 feb: UB
  • 22 feb tot 9 mrt: Science Park

Deze pop-up expositie wordt gepresenteerd door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam en is samengesteld door Vasso Belia, MA in samenwerking met de ‘School of Liberal Arts and Sciences’ van de Universiteit van Utrecht.