De afgelopen maanden zijn er, ondanks het feit dat het aantal besmettingen in Nederland snel opliep, geen grote uitbraken geweest op de UvA. Door de hoge vaccinatiegraad onder studenten en medewerkers, het dragen van mondkapjes, de manier waarop wij in de gebouwen rekening houden met elkaar en de aandacht voor ventilatie hebben wij er samen voor gezorgd dat de UvA geen bron van besmettingen is.

Het is bijzonder hoe (bijna) iedereen meewerkt, zich aan de regels houdt en zo gezamenlijk voor een veilige omgeving zorgt. Het is nu van het grootste belang dat we dit de komende periode volhouden, hoe lastig dit soms ook is. Want terwijl een deel van de studenten en medewerkers het liefst zoveel mogelijk naar de campus komt, vraagt een ander deel zich af of dat wel veilig kan.

Onderwijs op de campus

De afgelopen tijd hebben wij ons allemaal ingezet om het onderwijs zoveel mogelijk fysiek door te laten gaan. Alle ervaringen van het afgelopen anderhalf jaar laten zien hoe essentieel dat is voor het welzijn van studenten en voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat geldt nu misschien nog sterker, na anderhalf jaar, nu allerlei andere (sociale) activiteiten weer worden afgelast. Wij zijn daarom blij dat het onderwijs op locatie door kan gaan en de bibliotheek en studieplekken, ondanks de minder hoge capaciteit, beschikbaar blijven.

Het gaat goed, maar we zijn er nog niet. Het aantal besmettingen in Nederland loopt op en dat kan ook op de UvA gebeuren. Daarom roepen we iedereen op zich te laten vaccineren (als dat kan), echt twee keer per week een zelftest te doen (het is een kleine moeite en ze zijn gratis), zeker thuis te blijven bij klachten (ook als je daardoor een verplichte werkgroep mist), een mondkapje te dragen en afstand te houden waar mogelijk. Laten we met zijn allen bewijzen dat het hoger onderwijs veilig is!

Thuiswerken

Veel onderzoek en ondersteunend werk vindt weer thuis plaats. We maken op deze manier ruimte voor collega's die niet thuis kunnen werken en voor het onderwijs, en we dragen bij aan het voorkomen van verspreiding. Dit vraagt opnieuw om flexibiliteit en het betekent dat team-overleggen minder sprankelend zijn, spontane ontmoeten niet meer plaatsvinden en collega's en gezelligheid worden gemist. We kunnen ons goed voorstellen dat dit in deze toch al donkere dagen niet vrolijk stemt.

Daarom vragen we iedereen om oog voor elkaar te blijven houden. Heb je een medestudent of collega die er doorheen zit, bel elkaar dan op, spreek met elkaar af of wijs op de verschillende initiatieven en mogelijkheden die de UvA biedt voor ondersteuning in deze periode.

Coronatoegangsbewijs

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarmee het coronatoegangsbewijs (CTB) kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs. Ondanks de praktische en principiële bezwaren daartegen bereiden wij ons erop voor, mocht het worden verplicht. Dat levert weer veel nieuwe vragen op: geldt mijn vaccinatie van buiten de EU, ben ik verplicht om naar de campus te komen, waar kan ik mij laten testen, mag ik zelf aan mijn studenten een CTB vragen? Op al die vragen zullen wij proberen een antwoord te geven, als het kabinet besluit tot invoering.

De komende tijd komen we ongetwijfeld weer voor nieuwe uitdagingen te staan. Wij hebben er vertrouwen in dat we ons ook hier samen doorheen slaan. Houd vol en blijf gezond!

Met hartelijke groet,

Het College van Bestuur