De kerstvakantie voor leerlingen op de basisschool begint een week eerder. Dat betekent dat collega’s met kinderen met een extra uitdaging te maken krijgen die de werkdruk verder verhoogt in een tijd waarin de werkdruk voor ons allemaal al heel erg hoog is. Om daarbij te helpen, zijn er verschillende verlofregelingen, ook is het mogelijk de kosten van een oppas te declareren en kunnen docenten en onderwijsondersteuners gebruikmaken van de noodopvang.

Verlofregelingen

Je kan gebruikmaken van bestaande verlofregelingen (zoals vakantie-, ouderschaps-, zorg-, calamiteitenverlof en de buitengewoon verlofregeling) onder de noemer ‘coronaverlof’. Die mogelijkheid bestaat al langer, maar we zien dat nog weinig collega’s daar gebruik van maken. Het is goed om dat wel te doen, juist om verlichting te brengen op momenten dat het nodig is.

Regeling noodopvang

Voor docenten en onderwijsondersteuners in het hoger onderwijs geldt dat je als uitoefenaars van een cruciaal beroep desgewenst een beroep kunt doen op kinderopvang of onderwijs op locatie. Als wordt gevraagd naar een bewijs van je functie kun je die opvragen bij je leidinggevende.

Oppas declareren

Ook is er de mogelijkheid voor ouders om de kosten van een oppas te declareren als een kind verplicht thuis moet blijven vanwege maatregelen. Let er dan wel op dat de oppas ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en dat je een factuur krijgt. Je kunt maximaal € 10,- per uur voor 2 dagen (à 8 uur) per week declareren.

Meer informatie over hoe je gebruik kunt maken van de regelingen vind je op deze pagina.

Blijf (zelf)testen!

Heb je klachten die horen bij het coronavirus? Doe dan zo snel mogelijk een test: bij de GGD of een zelftest. Blijven de klachten langer? Doe dan de volgende dag weer een zelftest. Bij een positieve zelftest doe je ook altijd een test bij de GGD.

Op deze pagina lees je meer informatie over quarantaine, vaccinaties en wanneer je moet (zelf)testen.

Ben je van plan naar de campus te komen?

Kijk hier welke richtlijnen momenteel gelden op de campus en hoe we de campus samen zo veilig mogelijk kunnen houden.

Meer informatie over onderwijs in het huidige academisch jaar

Op deze pagina lees je meer informatie over onderwijs in het academisch jaar 2021/2022. Specifieke informatie over tentamens krijg je via jouw opleiding.

Andere informatie

Bekijk de informatie en veelgestelde vragen (FAQs) op uva.nl/corona of mail naar coronavragen@uva.nl