Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dinsdagavond is bevestigd dat universiteiten weer meer onderwijsactiviteiten op de campus kunnen aanbieden, in combinatie met het beschikbaar maken van zelftesten en het handhaven van bekende coronamaatregelen als de 1.5 meter maatregel. In deze update lees je wat dat betekent voor de UvA en waar je meer informatie vindt over jouw opleiding of faculteit.

Vanaf wanneer gaan versoepelingen in op de UvA?

Universiteiten mogen vanaf 26 april versoepelen. Maar dat is een collectieve vrije dag op de UvA. Op 27 april is het Koningsdag. Daarom gaan de versoepelingen op de UvA vanaf 28 april in.

Wat kan er straks weer?

Natuurlijk zijn wij blij met de versoepeling. We willen dan ook maximaal gebruik maken van de beschikbare ruimte op de campus. We zetten daarbij in op kleine, fysieke bijeenkomsten, projectwerk, 1-op-1 begeleiding, ontmoeting, toetsing, activiteiten voor studieverenigingen en het beschikbaar maken van studieplekken.   

Alle panden worden weer geopend, maar elke opleiding bepaalt zelf hoe de beschikbare ruimte het beste kan worden ingevuld. Jouw opleiding of faculteit informeert je hier zo snel mogelijk over via de eigen nieuwsbrieven, webpagina’s en Canvas.  

Coronaproof studie- en samenwerkingsplekken  

De Bibliotheek heeft inmiddels ruim 2.800 coronaproof studieplekken gerealiseerd en breidt deze verder uit. Alle studenten kunnen een keer per week een studieplek reserveren voor een dag(deel). Een aantal van deze plekken kan je gebruiken om samen te werken met andere studenten. Elke student in je groep boekt dan individueel een plek in die overlegruimte. Reserveer je studieplek via de reserveringspagina van de Bibliotheek.    

Promoties op locatie 

Ook promoties kunnen weer op locatie plaatsvinden met een beperkt aantal bezoekers. Net als in het najaar 2020 worden er diplomaceremonies georganiseerd voor online gepromoveerden. Deze ceremonies vinden plaats in de Aula, de Agnietenkapel en de hal van het Maagdenhuis op zaterdagen in september/oktober 2021. Op de pagina voor promoties vind je zo snel mogelijk meer informatie

Zelftesten beschikbaar, niet verplicht 

Een versoepeling van de maatregelen voor hoger onderwijs gaat samen met het aanbieden van zelftesten. De zelftest kan je binnenkort aanvragen via zelftestonderwijs.nl. Je krijgt dan de gratis test thuisbezorgd via de post.  

Het afnemen van een zelftest is en blijft vrijwillig. Wij hopen natuurlijk wel dat je straks een test afneemt voordat je naar de UvA komt. De zelftesten zijn onderdeel van een bredere introductie van zelftesten in de Nederlandse samenleving. Zo kunnen we allemaal bijdragen aan een veilige campus en mogelijke verdere versoepelingen vanuit het kabinet.  

Alle informatie rondom zelftesten wordt zo snel mogelijk ook op de Gezondheid & Preventie-pagina geplaatst.

Ben je verplicht om naar de campus te komen?  

We begrijpen dat het niet voor iedereen makkelijk of mogelijk is naar de campus te komen. Je aanwezigheid op de campus is dan ook vrijwillig tenzij de situatie dat niet toelaat (bijvoorbeeld bij practica). Als je in het buitenland bent, of vanwege gezondheidsrisico’s of quarantaineverplichting niet naar de campus kan of wil komen, zoekt je opleiding met je naar een alternatief.   

Hoe zit het nu met thuiswerken voor medewerkers?  

De meeste medewerkers werken al meer dan een jaar grotendeels vanuit huis. Dat blijft in veruit de meeste gevallen zo, het kabinetsbeleid is op dit punt niet gewijzigd. Het is vaak wel mogelijk om de werkdag op kantoor af te maken, bijvoorbeeld na het geven van een college. Overleg dit altijd met je leidinggevende. Als je echt niet kan thuiswerken, is er een (beperkte) mogelijkheid om naar de campus te komen. Bespreek dit met je leidinggevende.

Heb je moeite met thuiswerken? Kijk hier voor een overzicht met tips.

Hoe zit het met de avondklok?  

Gisterenavond werd ook duidelijk dat de avondklok vanaf 28 april wordt opgeheven. Dat betekent dat sommige van onze gebouwen weer langer openblijven. 

Je vindt de actuele openingstijden van alle locaties hier.  

Wat betekent dit voor volgend collegejaar?

In het nieuwe academische jaar, na de zomer, verwachten wij dat we onderwijs kunnen geven zonder beperkingen. We werken hard aan de voorbereidingen en vragen iedereen om dan ook gewoon weer naar Amsterdam te komen om fysiek onderwijs te volgen. Uiteraard is dat onder voorbehoud: we hopen dat de vaccinatiegraad en de besmettingscijfers dat in augustus toelaten.  

Is er al nieuws over de ‘zachte knip’ in 2021? 

De ‘zachte knip’, die ervoor zorgt dat studenten met (beperkte) vertraging aan een master-opleiding kunnen beginnen, geldt ook in 2021-2022 . Als richtlijn wordt gehanteerd dat de vertraging in de bachelor niet meer dan 15 EC mag zijn, omdat er anders geen studeerbaar programma overblijft (er moeten dan teveel punten in de masterfase worden behaald). Alle masteropleidingen informeren aankomend studenten voor 15 mei over de specifieke voorwaarden voor instroom in de masterfase in het studiejaar 2021-2022. De zachte knip geldt voor studenten met een vooropleiding uit de EER. Voor studenten met een vooropleiding uit niet EER-landen blijft de harde knip gelden. 

We doen ons best je zo snel mogelijk te informeren als er dingen veranderen.