Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op de persconferentie van gisteravond heeft het kabinet helaas geen directe versoepelingen aangekondigd voor het hoger onderwijs. Wel kunnen universiteiten vanaf 26 april mogelijk meer fysiek onderwijs geven. In deze update vertellen we je wat die toekomstige versoepelingen betekenen voor de UvA en wat er ondertussen gebeurt om de ruimte die beschikbaar is te benutten.

De persconferentie gaf een doorkijk naar eventuele verruiming vanaf 26 april. We bereiden ons voor om, zodra die verruimingen er komen, maximaal gebruik te maken van de ruimte op de campus. Er wordt gekeken naar kleine, fysieke bijeenkomsten, zoals kleinschalig en practicum onderwijs, projectwerk, 1-op-1 begeleiding, ontmoeting, toetsing, activiteiten voor studieverenigingen en ruimte voor medewerkers/onderzoek. De precieze invulling wordt per faculteit en opleiding bepaald en kan dus verschillen.  

Zelftesten en 1.5 meter 

Volgens het kabinet is het belangrijk dat fysiek onderwijs gecombineerd wordt met het aanbieden van een zelftest aan studenten. De Rijksoverheid stelt hiervoor de testen beschikbaar. De aanpak hiervan wordt de komende tijd samen met de universiteiten verder uitgewerkt. Daarnaast blijft de 1.5 meter maatregel staan, ook als er een zelftest is afgenomen. 

Extra studieplekken 

Het aantal kwetsbare studenten dat een beroep moet doen op de studiefaciliteiten van de UvA neemt toe. Daarom is het aantal plekken in de afgelopen maanden al verdriedubbeld, naar iets meer dan 2.000 plekken. Er wordt nu hard gewerkt aan het verder uitbreiden van studie- en samenwerkingsplekken. Die komen de komende tijd stapsgewijs beschikbaar. 

Kom je niet? Laat het weten! 

Omdat we iedereen die het nodig heeft een plek aan willen bieden, vragen we je het door te geven aan de Bibliotheek als je een plek gereserveerd hebt maar daar geen gebruik van maakt. Dan kan de plek vrijgemaakt worden voor een ander.

Thuisstuderen een uitdaging? Volg een gratis workshop. 

Thuisstuderen of -werken kan voor stress zorgen. Studentendecanen geven elke twee weken een korte workshop over omgaan met thuisstuderen. In de workshop bespreek je de verschillende uitdagingen en ga je aan de slag met een plan. Deze (en andere) workshops en tips rondom thuisstuderen, stress en omgaan met sombere gevoelens of lusteloosheid tijdens de coronatijd, vind je op de verzamelpagina Initiatieven en hulp voor studenten.  

Thuiswerken een uitdaging? Volg een gratis inspiratiesessie 

Voor medewerkers van de UvA kan het ook een uitdaging zijn om vitaal te blijven en goed op afstand te blijven samenwerken. Op veler verzoek zijn er daarom extra plekken gecreëerd voor de inspiratiesessies over werken op afstand. Met andere collega’s deel je ervaringen en leer je van elkaar. Kies hier wat bij je past en meld je aan. 

Vergadermogelijkheden studieverenigingen 

Besturen van studieverenigingen krijgen vanaf nu de mogelijkheid om incidenteel te vergaderen in hun bestuurskamer ter voorbereiding op activiteiten in het nieuwe collegejaar; uiteraard blijven hierbij de huidige maatregelen gelden. Verenigingen die hier gebruik van willen maken, kunnen contact opnemen met directeur bedrijfsvoering van de betreffende faculteit.