Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

35 jaar geleden is ACTA ontstaan als samenwerkingsverband  van de faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en de VU. In de loop van die 35 jaar is er veel veranderd, met verstrekkende gevolgen voor de mondzorg.

Kerngegevens van evenement ACTA Lustrum Symposium
Datum 29 mei 2019
Tijd 14:30 -16:30
ACTA lustrum symposium
ACTA lustrum symposium (beeld: ACTA)

Tijdens het symposium kijken we welke ontwikkelingen ACTA en de mondzorg van vandaag tekenen. Het schrijnendst is de ontoegankelijkheid van de mondzorg. De mondzorg lijkt te discrimineren: mondzorg zit niet meer in de basisverzekering, aanvullend verzekeren is duur en daarom gaan financieel kwetsbaren niet meer naar de tandarts. Als zij niet in de tandartsstoel klimmen, komen hun kinderen ook niet, hoewel mondzorg tot 18 jaar wel wordt vergoed door de basisverzekering. Wetenschappelijke publicaties wijzen op de relatie tussen een gezonde mond en een gezond lichaam. Preventie lijkt nu minder op te leveren dan bij de start ervan in de 80-er jaren. 

Ook in Amsterdam zijn er financieel kwetsbaren die niet meer naar de tandarts gaan. Jeroen Slot (Gemeente Amsterdam) vertelt over armoede in de stad, zo is bijvoorbeeld duidelijk dat er meer  tandartspraktijken in Oud-Zuid zitten dan in de rest van de stad.  De vraag is of er wat te leren valt van het Engelse zorgsysteem, prominent Marcel Levi komt hierover vertellen. Daarnaast belicht dr. Monique Danser (ACTA) het belang van mondzorg voor de algehele gezondheid en prof. dr. Egija Zaura (ACTA) spreekt over cariëspreventie.

Programma

Het symposium begint om 14.30 uur en eindigt om 16.30 uur. Aansluitend is er een receptie tot 18.00 uur.