Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Elk jaar in maart vindt de Europese Week tegen Racisme plaats. Deze week vindt plaats in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme op zondag 20 maart.

Kerngegevens van evenement Week Tegen Racisme 2022
Startdatum 14 maart 2022
Einddatum 22 maart 2022
Tijd 10:00

Geen aanmeldingen meer mogelijk.

Het UvA Centrale Diversity Officer (CDO) team presenteerde in 2021 in samenwerking met SeSi Community Center van de Hogeschool van Amsterdam, Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart een interdisciplinair programma vol theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Enkele programmaonderdelen zijn terug te kijken, zoals The Power of Love met o.a. Mpho Tutu, De verbindende kracht van verhalen met Aminata Cairo en Inclusief perspectief op onderwijs.

Verbindend leiderschap

Dit jaar maakt het CDO-team ruimte voor initiatieven van studenten, medewerkers en partners van de UvA in de programmering van de Week Tegen Racisme 2022, met als gezamenlijk doel: racisme en discriminatie te bestrijden. Het samenstellen van de programmering met input vanuit de hele UvA, past bij het thema van dit jaar ‘Verbindend leiderschap: the point is not to become a leader, the point is to empower others’. Het bouwen aan een inclusieve leer- en werkomgeving doe je samen en niet alleen! Het vraagt om samenwerking en het besef dat het realiseren van een missie niet alleen op eigen kracht kan.

Programma 2022

Maandag 14 maart

Masterclass privileges en intersectionaliteit: Uitsluiting op de werkvloer

Voertaal: Nederlands
Locatie: Allard Pierson

Tijdstip: 10.00 – 12.00 uur

In welke bubbel leef jij en in welke bubbel leven andere mensen? Tijdens deze interactieve masterclass leert Sarita Bajnath je alles over privileges en intersectionaliteit. Daarnaast gaan we in gesprek over structurele vormen van uitsluitingen die dagelijks aanwezig zijn en wat je daar tegen kunt doen.

Sarita Bajnath is trainer, spreker en motivator op het gebied van inclusie, diversiteit en dialoog. Ze werkt zowel nationaal als internationaal voor bedrijven, ngo's, universiteiten en hoge scholen. 

Let op! Deze masterclass is alleen toegankelijk voor UvA-medewerkers en wordt aangeraden aan medewerkers met een leidinggevende functie.

Openingsprogramma: Verbindend leiderschap

Voertaal: Nederlands en Engels (tolk aanwezig). Neem je eigen smartphone en koptelefoon mee.
Locatie: Spui 25
Tijd: 18.30 – 20.30 (inloop vanaf 18.00 uur)

De Week Tegen Racisme wordt geopend door House of Vineyard, het eerste en baanbrekende huis van de Nederlandse Ballroom Scene. UvA’s voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam en de Centrale Diversity Officer Machiel Keestra zullen in gaan op waarom de Week Tegen Racisme zo belangrijk is om te organiseren binnen de universiteit. Sahar Noor, onderzoeker, adviseur en manager diversiteit en inclusie BNNVARA,  geeft vervolgens een keynote speach over verbindend leiderschap. De avond wordt gemodereerd door Andrew Makkinga en ondersteund door feelgood Dj Moataz Rageb. Om 20.30 is er tijd en ruimte om na te praten met een hapje en drankje verzorgd door catering De vrouw met de baard. Hun menu is geïnspireerd door hun Indische en Molukse roots en de diversiteit van lokale producten die groeien en bloeien rondom Amsterdamse en in hun stadstuin.

Dinsdag 15 maart

Workshop: Invoking Black-Dutch Feminist Antiracism: The critical work of Philomena Essed on race and academia 

Voertaal: Engels 
Locatie: Bushuis / OIH E1.02
Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur

LET OP: Workshop wordt uitgesteld i.v.m. ziekte. Informatie per mail.

Tijdens deze 2,5 uur durende verdiepende workshop leer je de geschiedenis én het nu beter begrijpen en maak je kennis met de baanbrekende perspectieven van een van de pioniers waarop de huidige antiracisimebeweging in Nederland op is gebouwd: Philomena Essed. Ze is onder andere bekend om haar werk 'Alledaags racisme' (1984), was en is, samen met andere academici zoals Gloria Wekker, een van de meest productieve zwarte Europese wetenschappers op het gebied van kritische rassenstudies, gendergerelateerd racisme, diversiteitspolitiek en witheid.

De workshop wordt gegeven door Pamela Ohene Nyako, o.a. oprichter van het platform Afrolitt’. Dit tweetalige literaire platform heeft als missie zwarte literatuur te gebruiken als een instrument voor kritische kennis en maatschappelijke of persoonlijke verandering.

Panel: Indigenous Knowledge in Academia

Voertaal: Engels
Locatie: SPUI25
Tijd:
16.00 - 17.30 uur

Een paneldiscussie over het machtsevenwicht tussen inheemse kennis en westerse wetenschappelijke kennis in de academische wereld. Wat is de oorsprong van deze tegenstelling? Hoe draagt ​​de academische wereld bij aan het uitwissen van inheemse kennis? Is er binnen de academische wereld ruimte voor herstel van inheemse kennis? Wie bepaalt wat geldige kennis is of niet? De sprekers zullen, vanuit inheemse voorouderlijke waarden, de kruispunten tussen verschillende soorten kennis onderzoeken, welke processen tot deze kloof hebben geleid en hoe we kunnen werken aan een betere herkenning en herstel van inheemse kennissystemen.

Sprekers:

  • Chautuileo Tranamil: Chautuileo is Mapuche-Pewenche uit Chili, opgegroeid in Nederland en UvA-alumna. Ze is een politicoloog met een MSc in Internationale Betrekkingen gericht op inheemse identiteit, rechten, cultuur en ze heeft expertise in conflictstudies en gemeenschapsherstel in post-conflict samenlevingen. Ze is een activist voor inheemse rechten, culturen en klimaatrechtvaardigheid.
  • Willem Koning: Willem heeft Kalinja (Caribisch-Suriname) en Nederlandse afkomst en is geboren in Nederland. Hij is een schilder, muzikant en activist die betrokken is bij het beschermen en bestuderen van de inheemse culturen van Amerika, in het bijzonder Suriname.
  • Myra Colis is een Igorot afkomstig uit Cordillera, Philipijnen. Ze migreerde naar China migreerde voor werk en daarna naar Nederland voor familie. Als pleitbezorger voor de rechten van inheemse volkeren en het behoud van de inheemse cultuur en identiteit, richtte ze MABIKAs Foundation-Nederland op als platform voor inheemse kennisoverdracht, -verwerving en -deling. Myra is nu bezig met het afronden van haar Law in Society LLB Degree aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De avond wordt gemodereerd door Chihiro Geuzebroek. Ze is Boliviaans-Nederlandse met Quechua-afkomst, geboren en getogen in Amsterdam. Ze is een multidisciplinair kunstenaar, organisator en trainer in dekoloniale perspectieven en praktijken op het gebied van klimaatrechtvaardigheid, en UvA-alumna Mediastudies.

Woensdag 16 Maart

Workshop: Invoking Black-Dutch Feminist Antiracism: The critical work of Philomena Essed on race and academia 

Voertaal: Engels 
Locatie: Universiteitsbibliotheek C1.13 (Belle van Zuylenzaal)
Tijdstip: 10.00 – 12.30 uur

Tijdens deze 2,5 uur durende verdiepende workshop leer je de geschiedenis én het nu beter begrijpen en maak je kennis met de baanbrekende perspectieven van een van de pioniers waarop de huidige antiracisimebeweging in Nederland op is gebouwd: Philomena Essed. Ze is onder andere bekend om haar werk “Alledaags racisme” (1984), was en is, samen met andere academici zoals Gloria Wekker, een van de meest productieve zwarte Europese wetenschappers op het gebied van kritische rassenstudies, gendergerelateerd racisme, diversiteitspolitiek en witheid.

De workshop wordt gegeven door Pamela Ohene Nyako, o.a. oprichter van het platform Afrolitt’. Dit tweetalige literaire platform heeft als missie Zwarte literatuur te gebruiken als een instrument voor kritische kennis en maatschappelijke of persoonlijke verandering.

Donderdag 17 maart

Essayworkshop: Racial matters: your perspective

Voertaal: Nederland/Engels 
Locatie: Roeterseilandcampus  G S.05
Tijd: 13.00 – 14.30 uur

Een middag waarin medewerkers en studenten op creatieve wijze hun verhaal kunnen doen middels een essayworkshop. De workshop wordt geleid door UvA-medewerker en redacteur Aisha Mansaray.

Online Workshop: Understanding viral videos and using media virality to fight racism

Voertaal: Engels
Locatie: online
Tijdstip: 19.00-20.30 uur


Communities die zich inzetten voor antiracisme zijn zich bewust van de kracht van (social) media. Tegelijkertijd weet niet iedereen precies hoe je nu zo effectief mogelijk van social media gebruik kunt maken. Een video maken die viral gaat is niet makkelijk, al helemaal niet als het gaat om een video die racisme bestrijdt. In deze workshop leert onafhankelijk filmmaker, journalist en trainer Issa Shaker je hoe je social media kunt inzetten voor antiracisme. Het programma wordt gemodereerd door Maggi Leung, hoogleraar in de Internationale Ontwikkelingsstudies aan UvA.

Vrijdag 18 maart

Stadswandeling met FAR TOO CLOSE

Voertaal: Nederlands
Locatie:
Start bij Allard Pierson
Tijdstip: 12:00 – 13.30 uur


In de podcast FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten op zoek naar het koloniale verleden van zes gebouwen in het Amsterdamse Universiteitskwartier. Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? En wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat misschien ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is? Tijdens de Week Tegen Racisme kun je op pad met twee  FAR TOO CLOSE gidsen, die je mee in hun zoektocht nemen naar de koloniale geschiedenis van de plekken waar UvA-studenten en -medewerkers dagelijks werken en studeren.

Dinsdag 22 maart

Bonusprogramma: Theatervoorstelling: HannaH

Voertaal: Nederlands
Locatie: De Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek UvA

Tijd: 10.30 – 12.30 uur (inloop 10.15 uur), lunch van 12.00 tot 12.30 uur

HannaH is een interactieve theatervoorstellingen die tussen de studenten – het publiek – speelt in de dwingende setting van een klaslokaal. Een voorstelling over polarisatie, uitsluiting en groepsvorming en de universele angst voor ‘anders zijn’ waarin bewust worden van vooroordelen en het wegenemen daarvan centraal staat. HannaH is geïnspireerd op de persoonlijke verhalen van de acteurs. Na de theatervoorstelling staat er een gratis vegetarische lunch klaar in de foyer en is er tijd om na te praten.