Op nationaal niveau bestaat sinds kort de mogelijkheid raadgevende referenda te organiseren. Naar aanleiding van de Maagdenhuisbezettingen wordt de academische gemeenschap binnenkort via een referendum om raad gevraagd. Zijn dit positieve ontwikkelingen in de universitaire en landelijke politiek? Helpt het om overheid en universiteitsbestuur democratischer te maken? Een debat met o.a. Thierry Baudet en Jan-Herman Reestman.

Kerngegevens van evenement Het referendum: positieve ontwikkeling in universitaire en landelijke politiek?
Datum 2 december 2016
Tijd 17:00 -18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

Per 1 juli 2015 kan een raadgevend referendum aan worden gevraagd voor bepaalde wetsvoorstellen en verdagen. Binnen Europa staan tal van referenda op de agenda. Daarnaast heeft de Commissie Democratisering en Decentralisering van de UvA besloten dat de academische gemeenschap van 22 november tot en met 11 december via een referendum kan kiezen voor een van de vier voorgestelde modellen.Is dit een positieve ontwikkeling die erop wijst dat de samenleving in toenemende mate democratisch wordt? Moet deze directe vorm van democratie zo worden doorgevoerd dat op den duur de parlementaire representatie wordt afgeschaft?

Sprekers en programma

Tijdens dit debat zullen twee sprekers op dit gebied, Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Jan-Herman Reestman (docent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam), over dit thema in discussie gaan.

Stefan Wirken (oud voorzitter Landelijke Studentenvakbond 2015-2016 en student Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam) zal het debat modereren.

Maurits van de Sande (voorzitter Facultaire Studentenraad 2016-2017) leidt het debat in en zal het afsluiten. Na afloop van het debat is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Ruimte Locatie