Op donderdag 16 juni 2016 zal Prof. dr. Philomena Essed van de Antioch University het volgende (Engelstalige) Maagdenhuisdebat verzorgen. Het debat is live te volgen via een livestream.

Kerngegevens van evenement Maagdenhuisdebat
Datum 16 juni 2016
Tijd 17:00 -20:00
Locatie Maagdenhuis
Ruimte Locatie - Hal Maagdenhuis
Philomena Essed

In haar lezing zal Prof. Essed ingaan op alledaags racisme in de Nederlandse samenleving en de rol van de universiteit. In het eerste deel van de lezing zal ze alledaags racisme toelichten. Wat is het? En hoe krijgt het vorm? In het tweede deel verkennen we welke rol de universiteit zou moeten spelen in het bestrijden van dergelijke uitsluitingsmechanismen – zowel op de universiteit als in de maatschappij. Zou een meer democratische organisatiestructuur hierbij van nut kunnen zijn? In het laatste deel van het programma is er uitgebreid de mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen aan Prof. Essed en aan een panel van ervaringsdeskundigen, en om ervaringen uit te wisselen.

Philomena Essed is professor Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Graduate School of Leadership and Change van Antioch University. Zij is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam (1990; cum laude) en heeft ook vele jaren lesgegeven aan deze universiteit. Naast de introductie van de termen alledaags racisme en gendered racism, heeft Essed een theorie over social and cultural cloning ontwikkeld. Ze heeft onder meer de boeken Everyday Racism (1990); Understanding Everyday Racism (1991); en Diversity: Gender, Color and Culture (1996) geschreven.  Ook was zij co-editor van onder meer Race Critical Theories (2002); Refugees and the Transformation of Societies (2004); A Companion to Gender Studies (‘outstanding’ 2005 CHOICE award); Clones, Fakes and Posthumans: Cultures of Replication (2012) en Dutch Racism (2014). Haar huidige onderzoek focust zich op waardigheid en de ethiek van zorg om verandering te brengen, in het bijzonder in het hoger onderwijs. In 2011 is ze geridderd door koningin Beatrix.

• 17.00-17.30         Inloop
  • 17.30-18.30         Lezing ‘Everyday Racism and the Future of the Academy. What does it mean for the academy to be a diverse and decolonial place of work and of learning?’
  • 18.30-19.30         Panelgesprek and Q&A

Registratie

Aanmelden voor deze lezing is mogelijk door een email te sturen naar uvadiversitycommission@gmail.com. De lezing is gratis.

Commissie Diversiteit in samenwerking met Humanities Rally.

Maagdenhuis

Ruimte Locatie - Hal Maagdenhuis