Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Binnen je studie

Creëer je eigen kansen

Wil je studeren in het buitenland? Kijk dan vooral op de UvA buitenland-website. Daar vind je alle informatie over de bestemmingen en hoe je je het beste kunt oriënteren en aanmelden.

Maar denk ook aan buitenland-stages of congressen. Naar het buitenland gaan is doorgaans niet goedkoop. Informeer ook bij de Studentendecanen wat de mogelijkheden zijn en vraag ondersteuning voor het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van een begroting.

Studieadviseurs

Laat je goed informeren bij de studieadviseur over je vakken, je plannen, aanpak en ambities. Zij weten goed wat aansluit bij je interesses en of er ruimte is voor extra activiteiten.

Van basis naar specialisatie

Bijna iedere opleiding begint met algemene basisvakken over theorieën en methoden die je je eigen moet maken om een grond te leggen voor je wetenschappelijke loopbaan. Hierdoor oriënteer je je breed en ontdek je in de loop van de jaren waar jouw interesses en talenten liggen.

Specialiseren

Zodra je hier meer inzicht in hebt, zijn er mogelijkheden om je binnen een onderwijsprogramma te specialiseren, bijvoorbeeld door keuzevakken. Het is echter ook belangrijk om verder te kijken dan het onderwijsprogramma. Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld minor-programma's, stages, uitwisseling naar het buitenland en het opbouwen van een netwerk.

Hetzelfde onderwerp

Ontdek ook wie er nog meer bezig zijn met jouw thema. Vaak kun je zonder al te veel moeite ontdekken of er wetenschappers binnen of buiten de UvA, nationaal of internationaal, bezig zijn met hetzelfde onderwerp of vergelijkbare onderzoeksmethoden. Literatuur en wetenschappelijke artikelen zijn al een goede informatiebron en denk ook aan congressen, awards voor studenten of de UvA-essaywedstrijd.

Hulp

Uitwisselingen, buitenland-stages en congressen klinken doorgaans kostbaar. Hiervoor zijn subsidies en (particuliere) fondsen. Informeer bij een Studentendecaan wat de mogelijkheden zijn en vraag ondersteuning voor het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van een begroting.

Waar wil ik over een paar jaar zijn?

Bedenk wat je zou willen gaan doen met je opleiding en waar je over een paar jaar zou willen zijn. Doorgaans is dit voor de meesten een moeilijke vraag en een ontdekkingstocht. Probeer het grotere geheel te zien en ontdek waar de uitdagingen zitten om te excelleren. Wellicht kan het Student Careers Centre jou hierbij helpen. 

Academische kwaliteiten

Er zijn verschillende mogelijkheden om zowel je academische als organisatorische kwaliteiten te versterken tijdens je studie. Zo biedt de UvA verschillende minors, mogelijkheden om in het buitenland te studeren, een groot evenement te organiseren of inspraak te hebben op het beleid van de universiteit. 

Keuzevakken/Minors/IIS

Als je je studie wil verdiepen of verbreden kan je ervoor kiezen om gedurende je Bachelor of Masteropleiding een aantal keuzevakken te volgen binnen een andere opleiding. Het is ook mogelijk om een minor (klein vakkenpakket) te volgen buiten je eigen opleiding.

Overzicht van keuzevakken en minors

Instituut voor Interdisciplinaire Studies 

Naast de reguliere vakken en minors is het ook mogelijk om bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) bepaalde college(reeksen) te volgen. Vakken met een interdisciplinair karakter staan hier centraal.

> IIS Colleges

Studeren in het buitenland      

Tijdens je studie is het mogelijk om een half of heel collegejaar in het buitenland te studeren of een stage te lopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om op uitwisseling kan gaan.

Student Assistent

Wetenschappers en hoogleraren aan de universiteit zijn regelmatig op zoek naar studenten die hen kunnen ondersteunen bij sommige onderzoeken. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met onderzoekswerkzaamheden. Ben je geïnteresseerd in een bijbaan als student assistent kijk dan op de vacaturepagina via de onderstaande link.  

Vacatures bij de UvA