Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Carrièrevoorbereiding

Hieronder vind je een paar voorbeelden van verbeteracties die mede naar aanleiding van NSE-resultaten zijn ingezet op het gebied van carrièrevoorbereiding.

UvA Job Board

De UvA wil studenten helpen met een betere aansluiting op de arbeidsmarkt door de arbeidsmarkt meer zichtbaar te maken. Daarom is er een job board ontwikkeld voor startersvacatures en stages met zoekfilters als opleiding, sector, locatie, duur van het contract en dergelijke.

Kijk naar vacatures op het UvA Job Board

Carrièrevoorbereiding verweven in curriculum (Duitse Taal en Cultuur)

Door resultaten uit de NSE is de bacheloropleiding Duitse Taal en Cultuur druk bezig met het verbinden van studenten en met het werkveld. Dit is in het curriculum verwerkt en zorgt ervoor dat studenten meer inzicht krijgen in hoe de thema’s die in de opleiding naar voren komen, ook in de praktijk relevant zijn. In het vak ‘Vaardig Duits’ komen alumni op bezoek om te praten over hun werk als bijvoorbeeld journalist en uitgever. Daarnaast moeten studenten actief deelnemen aan publieke debatten.

Career matters (Communicatiewetenschap)

Bij de studie Communicatiewetenschap worden verschillende activiteiten georganiseerd om de voorbereiding op de arbeidsmarkt te versterken (denk aan gastcolleges, workshops op het gebied van praktische vaardigheden en alumni events). Hierbij helpt het ‘Career matters’-beeldmerk bij het herkenbaar maken van deze evenementen rondom carrièrevoorbereiding.

Studievereniging als verbinder met werkveld (Information Law)

Op basis van eerdere NSE resultaten treedt Studievereniging Informatierecht (SVIR) nu meer op als verbinder tussen opleiding en werkveld, onder meer door kantoorbezoeken en een recruitmentevenement te organiseren. Hiermee krijgen studenten een vollediger beeld van wat het bedrijfsleven hen na de studie kan bieden.

Studenten interviewen alumni (Kunstmatige Intelligentie)

Binnen het bachelorvak ‘Academische vaardigheden’ interviewen studenten alumni.  Dit zorgt voor uitbreiding van hun netwerk, het vergroten van kennis, aanzetten tot zelfreflectie en biedt een goed beeld van wat studenten van de arbeidsmarkt kunnen verwachten.

Samenwerking met bedrijfsleven (Business Administration)

Na het installeren van een Company Advisory Board heeft de opleiding in samenwerking met Corporate Partners een nieuwe track ontwikkeld binnen de master Digital Business. Daarbij zet de opleiding nu vervolgens in op Business Labs, real-life casestudies en stages (stagebureau) zodat studenten meer ervaring op kunnen doen in het bedrijfsleven.

Real-life opdrachten (Tesla minor)

Tesla is een minorprogramma voor masterstudenten van bètafaculteiten (UvA of anders). Tijdens het programma werken studenten aan een complexe uitdaging voor een bedrijf of maatschappelijke organisatie. Hierdoor kunnen ze wetenschap en een academische achtergrond in de praktijk brengen. Het Tesla-programma wil studenten uit hun academische comfort zone halen en ze betrekken bij uitdagingen in het ‘echte’ leven. Ze leren projecten te managen, te communiceren in verschillende situaties en waarde te creëren in 'niet-wetenschappelijke’ situaties.

UvA in Carré

Uit de NSE kwam naar voren dat voor FEB studenten het directe contact met de praktijk het laagst gewaardeerde aspect was van de opleiding. Om dit te verbeteren starten studenten van de MSc Business Administration hun studiejaar nu met het programma UvA in Carré wat bestaat uit een serie masterclasses van prominente onderzoekers, topmanagers en entrepreneurs.

UvA in Carré

FdR Amsterdam Law Firm

De Amsterdam Law Firm (ALF) is opgericht door de Universiteit van Amsterdam als onderdeel van de opleiding Rechtsgeleerdheid. Het is een virtueel advocatenkantoor waarin studenten kennis die ze tijdens hun studie opdoen direct kunnen toepassen. Binnen de Amsterdam Law Firm werk je in teamverband aan zo realistisch mogelijke zaken onder supervisie van zowel praktijkjuristen als universitair medewerkers.

Amsterdam Law Firm