Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen draadloos netwerk

• Wat is/doet een UvA-SecureW2 Onlinecheck?

UvA-SecureW2 maakt vanaf versie 3.50 gebruik van een 'onlinecheck'. Met deze check worden onderstaande gegevens anoniem verstuurd naar https://securew2.ic.uva.nl.

• DriverDate
    • DriverProviderName
    • DriverVersion
    • Manufacturer
    • ServicePackMinorVersion
    • ServicePackMajorVersion
    • BuildNumber
    • OSArchitecture
    • ProductVersion
    • ProductName
    • MACAddress

Deze gegevens kun je ook terugvinden op de desbetreffende laptop in C:\Windows\tracing\SECUREW2PLUGIN.LOG. Met deze gegevens kunnen wij problemen met de stabiliteit van het gebruik van het draadloze netwerk van de UvA sneller verhelpen.

• Het netwerk 'uva' is niet zichtbaar. Hoe kan dit?

Het netwerk 'uva' is direct gekoppeld aan 5 GHz. Dit betekent dat oude 802.11b/g (2.4 GHz) wlan-kaarten, 'uva' niet meer zien. De desbetreffende laptop zal daarom verbinding maken met het netwerk 'eduroam', dat zowel 2.4 GHz (802.11b/g) als 5 GHz (802.11a/n) aanbiedt. In de nieuwe UvA-SecureW2 versie zijn deze netwerken op de juiste manier geconfigureerd: 'uva' als voorkeursnetwerk en 'eduroam' als tweede.

• Windows start niet meer op na het installeren van SecureW2. Wat kan ik doen?

Als er na de installatie van UvA-SecureW2 problemen zijn, schakel dan de wlan-kaart tijdelijk uit tijdens het opstarten van Windows. Nadat Windows volledig is opgestart en het bureaublad helemaal geladen, kun je proberen de wlan-kaart opnieuw aan te zetten. Als dit niet helpt, neem dan contact op met de Servicedek ICTS om alsnog in te loggen.

Het beste is de wlan-driver te vernieuwen voordat je UvASecureW2 installeert. Het komt vaak voor dat de wlan-driver sterk verouderd is (ouder dan een jaar). Daarnaast is het belangrijk naast SecureW2 geen gebruik te maken van een wlan-manager.

Vaak is software geïnstalleerd zoals Intel® PROSet/Wireless Software, Atheros Client Utility, Samsung Easy Manager of Acer E-management. Dit draagt niet bij tot een betrouwbare en stabiele wlan-verbinding, maar kan leiden tot conflicten.

• Welke systemen worden door SecureW2 ondersteund?

De WiFi-portal beschrijft alle handelingen die noodzakelijk zijn om verbinding te maken met het draadloos netwerk van de UvA voor:

• Windows Vista
    • Windows 7
    • Windows 8
    • Windows 8.1
    • Windows 10
    • Windows RT
    • Mac OS X Tiger
    • Mac OS X Leopard
    • Mac OS X Snowleopard
    • Mac OS X Lion
    • MacOS X Mountain Lion
    • Mac OS X Mavericks
    • Mac OS X El Captain
    • iPhone/iPod/iPad
    • Android
    • Windows Phone
    • Blackberry
    • Linux
    • Chrome OS

​Overigens kan in principe elk systeem met software voor het beveiligingsprotocol 802.1x/TTLS (pap) of 802.1x/PEAP (mschapv2) een draadloze verbinding opzetten met 'eduroam' of 'uva'.

Veelgestelde vragen vast netwerk

• Kan ik mijn eigen, meegenomen computer aansluiten op het netwerk van de UvA?

Met jouw eigen, meegenomen computer kun je gebruikmaken van het draadloze netwerk en het laptopnet van de UvA. Voor het laptopnet is er een speciaal ingerichte netwerkuitgang nodig op de werkplek. Deze uitgang kan jouw ICT-contactpersoon bij ICTS aanvragen.

Voor beide bovenstaande mogelijkheden geldt dat de medewerker zelf de computer moet instellen en een UvAnetID en wachtwoord nodig heeft om toegang te krijgen tot het netwerk.

• Kan de netwerkkabel van de ICT-werkplek in de meegebrachte laptop worden geplugd?

Om alle UvA-informatie goed te beschermen is het UvAnet een besloten netwerk. Niet elke computer mag zomaar op dit netwerk worden aangesloten. Alleen op deze manier kunnen wij het UvA-netwerk beschermen. Alleen computers die de UvA heeft aangeschaft en geregistreerd, mogen worden aangesloten op het bedrade UvA-netwerk. Je kunt wel gebruikmaken van draadloze netwerk of het laptopnet van de UvA.

• Wat is er nodig om verbinding te kunnen maken met het laptopnet?
    • laptop met netwerkkaart (ethernetadapter);
    • bij de laptop meegeleverde leverancier-specifieke software ten behoeve van draadloze communicatie dient gedeïnstalleerd te zijn;
    • administrator-rechten om zelf software te installeren;
    • de Wireless Zero Configuration-service (Service Pack 2) of de Wired AutoConfig-service (Service Pack 3) dient gestart te zijn;
    • USB-stick of een ander medium om de gedownloade software op te zetten;
    • tijdens installatie dient de wireless ethernet adapter uitgeschakeld te zijn;
    • inlogaccount (UvAnetID of eduroam-account).