Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Computerpracticum

Op de UvA krijg je op verschillende manieren computerpracticum onderwijs. Zo zijn er op het Universiteitskwartier computerpracticumzalen aanwezig die beschikken over vaste pc's voorzien van UvA-practicum-software. Een andere manier is dat je op jouw eigen device (=Bring Your Own Device - BYOD) het computerpracticum volgt. Voor dit collegejaar heeft de UvA op de Roeterseilandcampus (REC) Chromebooks aangeschaft voor het computerpracticum.

Op de Chromebooks werk je met Azure Labs, de cloudomgeving van Microsoft. Deze cloudomgeving geeft toegang tot een online computerpracticum lab d.m.v. een virtuele machine (VM). Hieronder vind je meer informatie over het volgen van computerpracticum onderwijs met Azure Labs.

 • Hoe kan ik mij registreren voor een computerpracticum lab?

  Jouw faculteit voegt je toe aan een computerpracticum 'lab’ waarmee je computerpracticumonderwijs kan volgen. Nadat je bent toegevoegd ontvang je per e-mail van azure-noreply@microsoft.com een registratie-URL (controleer voor de zekerheid je spambox). Deze registratie hoef je maar één keer te doorlopen, daarna hoef je alleen in te loggen met je UvA account.

  Klik op de registratie-URL en volg onderstaande stappen:

  1. Meld je aan met je UvA e-mailadres en klik op Volgende.
  2. Selecteer Werk- of schoolaccount om naar de aanmeldingspagina van de UvA te worden geleid.
  3. Log in met je UvA e-mailadres en tweestapsverificatie.
  4. Nadat je bent aangemeld, heb je toegang tot de computerpracticum lab waarvoor je bent ingeschreven.

  In deze werkinstructie lees je hoe je je stap voor stap kunt registreren voor een computerpracticum lab.

 • Kan ik mijn eigen MacBook voor practicum onderwijs gebruiken?

  Ja, dan kan, maar let op. MacOS heeft geen ingebouwde toepassing voor externe servers. Het is van belang om eerst de officiële Microsoft Remote Desktop-app voor Mac te installeren. Na het installeren van de Remote Desktop-app kan je verbinding maken met een VM.
   
  In deze werkinstructie lees je hoe je de Microsoft Remote Desktop-app kan installeren, en vervolgens hoe je met jouw MacBook verbinding kan maken met een VM.

 • Waar moet ik mijn bestanden opslaan?

  Wij raden je aan om al je bestanden op te slaan in Microsoft OneDrive. OneDrive is jouw veilige, persoonlijke bestandsopslag in de Microsoft 365 cloud. Met je UvA-account kun je altijd en overal bij je persoonlijke documenten omdat deze online opgeslagen worden. Alles wat lokaal op de VM is opgeslagen, kan verloren gaan!   

  Voor toegang tot OneDrive is het vereist om eenmalig de tweestapsverificatie te activeren via je mobiele telefoon. Let op: stel tweestapsverificatie in binnen twee weken na je eerste login op Microsoft 365! Zo behoud je toegang tot je OneDrive.

  Meer handige informatie over het gebruik van OneDrive vind je hier.

 • Ik wil mijn documenten printen. Hoe doe ik dit?

  Dit kan via de Canon Portal. Volg onderstaande stappen:

  • Log in op uva.canon.nl en upload het te printen office- of PDF-bestanden in tabblad ‘Print’ onder ‘Bestanden uploaden’;
  • Klik op ‘Print’;
  • Je kunt nu je opdracht ophalen op elke Follow Me- printer met je collegekaart.
 • Welke gegevens worden verzameld en opgeslagen en waarom?

  Alleen jouw UvA e-mailadres wordt opgeslagen om je toegang te geven tot een computerpracticum lab (VM) in Azure Labs . Dit wordt voor een bepaalde periode bewaard in een omgeving waar alleen geautoriseerde medewerkers van de UvA toegang toe hebben.

  Wanneer je geen computerpracticum onderwijs meer volgt, worden jouw gegevens 30 dagen na de laatste les automatisch verwijderd. Ook wanneer een VM niet binnen 30 dagen aan een student is toegewezen worden deze gegevens automatisch verwijderd.